View Single Post
Eski 03-09-2009, 17:28   #50
umas
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 22-06-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ozan Ulas Mesajı Göster
ben bu sene ilk defa bahçe yaptım hatta bu bahçede domates salatalık, bir kaç çeşit biber vs vardı. ancak gelgelelim ki ne marul u ne de kıvırcığı beceremedim. bağladım olmadı tepesini kestim olmadı aldı başını gitti yukarıya doğru en sonunda kökten alıp tavuklarıma verdim.
bu konu ile bilgisi olan bir arkadaş varsa ve bu marulların neden bu hale geldğini yazarsa çok sevinirim.
Salata ve marul gruplarının sıcağa karşı duyarlılıkları farklılık gösterir. Sıcağa karşı kıvırcık baş salatalar çok hassas oldukları halde, yağlı baş salatalar orta derecede hassas, yaprak salatalar daha az hassastır. İyi bir baş oluşumu için düşük sıcaklıkta yavaş büyüme idealdir.
Salata ve marul yetiştiriciliğinde en uygun sıcaklık derecesi 15,5 ºC ile 18,3 ºC arası ise de baş bağlama esnasında 8 ºC-12 ºC arasında olmalıdır. 18 ºC’nin üzerinde tohuma kalkar.
Sivas bildiğim kadarıyla yüksek rakıma sahip. Bu bakımdan yaz aylarında 1000-1500 m. olan yayla kesiminde yazlık çeşitlerin yetiştirilmesi mümkündür.
Bu arada, marul cinsi de önemli.
marul şemikler aşırı sıcakta göbek bağlamadan sapakalkar
parıs ısland cos Verimi gayet güzel olan bu çeşit çiçeğe kalkmaya orta derecede toleranslıdır.
tarsus göbek ve kıvırcık 'bence' en iyisi. (Tabi bu söylediğim amatör üreticiler için geçerli

umas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön