Burada bilgi veren arkadaşlar gerçekten çok güzel bilgiler veriyorlar. Sn. Preocx'un verdiği bilgiler çok bilimsel ve harika sanırım başka forumlarda bu kadar bilimsel bilgi verilmiyor.
Öncelikle orkide konusunda ben de çekinceli iken anladım ki Orkide nankör olmayan bir çiçek yani üzerine eğildiğinizde ve istediğini verdiğinizde hemen karşılığını veriyor.
Bundan 1,5 ay önce bir phal. almıştık, burdaki bilgileri okuyup bakmaya çalıştım ama hepsini tam uygulamamıştım, sonra phal.imiz yaprakları kurumaya hatta yanmaya başladı, çiçeklerin de ömrü geçiyordu zaten. Burdaki verilen önerilere göre bakımını yapınca çiçek kendini toparlamaya başladı gerçekten hatta kestiğim dalının altındaki budaktan yeni çiçekler için filiz vermeye başladı ve bu filiz çok hızlı uzuyor.
Öncelikle, çiçeği geçince hemen alttaki filiz yerinin yaklaşık 7 cm üzerinden ana dalı kestim ve üzerine kömür tozu bulamadığım için tarçın döktüm. (Sanırım filizin hemen üzerinden kesmemenin faydası anladım ki bu kesilen yerden aşağı doğru bir kuruma oluyor ve bunun filize kadar inmemesi önemli)
19 litrelik pet damacanayı kesip içini 10-15 cm yüksekliğince armut büyüklüğünde çakıl taşları ile doldurdum ve taşların yüzde 75'ine gelecek şekilde su ile doldurdum kabı, üzerine phal.imi oturttum bu sayede doğal ortamına yaklaşmış oldu.
Phal.i ,tül perde ile filtrelenmiş güneş altına, sabahtan öğlen 2 ye kadar güneş alacak yere koydum.
Köklerinden de saksı dışına çıkmış ve çürümüş olanları bağ makası ile keserek temizledim, kestiğmi yerlere köür tozu serptim.
Besin vermiyorum şu an ama sanırırm vermek gerek.
|