View Single Post
Eski 30-08-2009, 13:02   #21
limon
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Giriş Tarihi: 14-03-2007
Yeşim Hanım, öncelikle baştan uyarayım, yazımı sadece kibarlık olsun diye "Ah çok güzel" diye başlayarak yazamayacağım. Gerçekçi bir yazı yazacağım sakın alınmayın olur mu?

Bahçeniz gerçekten çok bakımsız ancak benim dikkatimi başka bir şey daha var ki saksılardaki çiçekleriniz de çok keyifsizler. Bahçeyi düzenlemeye geçmeden önce lütfen kendinizi bir sorgulayın, "Saksıdaki çiçeklerim neden keyifsizler?" diye.

1-Toprakları güzel değil, kaliteli toprak alamadım.
2-Düzenli sulayamıyorum.
3-Aldıkları ışık yetersiz.
4-Periyodik bakımlarını, gübrelemelerini yapamıyorum.
veya başka seçenekler...

Bu sorunları çözmeden bahçenize boşuna masraf yapmayın. Ne zaman saksıdaki çiçeklerinizi coşturmayı başarırsanız o zaman bahçeye el atın. Çünkü, bahçe işi daha zordur. Sadece bir iki bitki alıp dikmekle işiniz bitmez. En güzel toprağı da kullansanız, gerekli bakımı, sulamayı vs.. yapmazsanız sonuç yine hüsran olacaktır.

Önce lütfen bitki bakımı konusunda kendinizi geliştirin. Yukardaki 4 maddenin de çözümü kolay. Sadece sorun nereden veya nerelerden kaynaklanıyor onu tespit etmeniz gerekiyor bence.

Ha para sorun değil derseniz tutarsınız bir bahçıvan olduğu kadarıyla idare edersiniz ama buradaki kimsenin amacı bu değil sanıyorum. Bizler kendi işimizi yapıp, terleyip, yorulup, karşılarına geçip mutlu olan insanlarız. Ayrıca maddi zorluklardan da bahsetmişsiniz.

Bitki bakımı konusunda kendinizi yeterli hissettiğinizde bahçe için kolları sıvayın. Bahçe tüm gün gölge bile olsa veya tüm gün güneş bile olsa, konuma göre bitkiler seçildiğinde, cennet gibi olmaması için neden yok. Toprak kötüyse ve çuvalla taşınacaksa, Sn. Meyvelitepe'nin sebze bahçesi uygulasındaki gibi bitkiler için zeminden daha yüksek tarhlar hazırlayıp, gübre+toprak+torf karışımıyla doldurup, her bitkiyi yetiştirebilirsiniz. Diğer zemini de illaki çimle kaplamak sorunda değilsiniz ki bunun için ciddi çalışma gerekecektir. Toprağın çok sert olduğundan bahsetmişsiniz, tüm toprağı bellemek oldukça zor olacaktır bu yüzden o alana da uygun malzeme serip, üzerine doğal taşlar serebilirsiniz. Bitki tarhlarını köşelere, kenarlara veya isterseniz ortaya ki ben ortanın boş kalmasından yanayım hazırlayabilirsiniz. Bir iki de aydınlatma ile kendi cennetinizi yaratabilirsiniz.

Kızmayın ama insanlar bahçe bakımsız olduğundan girip sigara içip atıyorlardır. Bakımlı tertemiz bir bahçeye gireceklerini bile sanmıyorum. Olmadı benim kurtiyi vereyim bir haftalığına, bahçenin yakınına bile yaklaştırmaz kimseyi.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön