Beyaz derken açık pembe lotus tohumu siparişi vermişim. Tohumlar , yanında küçük bir broşürle geldi. Aklımda kalan il uyarıları paylaşmak istedim. Zengarden broşüründe aynı kapta birden fazla tohumunun çimlendirilmemesinin altı çizilmiş. Lotus tohumları akıllı imiş ve de paylaştığı kaptaki diğer tohuma yaşama şansı vermek için çimlenmediği oluyormuş.
Diğer uyarı ise suyun rengi. Eğer açık kahve ise normal işler yolunda demekmiş. Ancak bulutumsu bir beyaz renk ise özellikle tohum etrafında yoğunlaşıyormuş. Bu da bakterinin ürediğinin belirtisi imiş. Tohumun kendisinin ürettiği bir bakteri olduğu yazıyor ve hemen mümkünse kap da dahil suyun değiştirilmesini öneriyor. Bir de ilk çimlenmenin ardından gelecek yaprakla ilgili su yüksekliği konusunda detay bilgi var. Okudum ama anlatacak kadar kavrayamadım henüz. Kabaca tohumdan çıkan ilk filiz, yaprakların çıkması için hazırlık. Yaprakların ilk çıktığı andaki suyun yüksekliği çok önemli deniyor. En az 20 cm olması gerekiyormuş. Bitki verdiği ilk yaprak boyunu beleğine ( başka kelime bulamadım ) yazıyor ondan sonraki yaprak boylarını ona göre ayarlıyormuş. Sıcaklık farkına da dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.
Şimdilik aklımda kalan bunlar. Broşürde içme suyu önerilmiş. Belki çimlendirme aşamasında dikkate alınmalı.
Cesaret edip tohumu kazıyabilirsem yarın çimlendirmeye başlayağım.
|