View Single Post
Eski 28-08-2009, 20:40   #1
Halil Önen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Ev Yapımı Pekmez

Günbalı da denilen pekmez, beyaz çekirdeksiz üzümden yapılır.

İyice olgunlaşmış üzümler kesildikten sonra su dolu bir kapta iyice yıkanır.
Bir sepet ortalama 18-20 kg. kadardır.

Name:  IMAG0013.jpg
Views: 28127
Size:  57.5 KB
Name:  IMAG0014.jpg
Views: 35427
Size:  67.8 KB

Bir küçük çuvala bir sepet üzüm konur ve üzerine bir elinin avucu kadar pekmez toprağı konur.

Name:  SP_A1884.jpg
Views: 32382
Size:  50.5 KB
Name:  SP_A1886.jpg
Views: 32390
Size:  47.5 KB

Gerçek adı 'marin' olan pekmez toprağı bazı yörelerde 'ak toprak' olarak geçer. Kireçli, beyaz bir topraktır.
Bildiğimiz topraktan farklı olan yanı pekmezin ekşimesini önleyerek kalitesini arttırmasıdır.
Şırayı mayalar, ekşiliğini alır.


Düzenleyen Halil Önen : 28-08-2009 saat 21:12 Neden: ekleme
Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön