Ben de yeni bir gardenyacıyım. Gardenyanın bakımı beni hep ürkütmüştü ama üç hafta kadar önce Bauhaus'da gördüğümde o kadar güzel çiçekliydi ki dayanamayıp alıvermiştim. Üzeri açmış ve açacak olan çiçek yığını halindeydi. Eve getirdiğim andan itibaren tüm çiçek ve tomurcuklar sapır sapır döküldüler. Dökülürken de sapları kararıyordu, "eyvah" dedim "gidiyor bitki". Panikledim ama sonra oturup yeniden başından sonuna gardenya başlığını okudum.
Önce birkaç gün bekleyip saksısını değiştirdim. Düşük ph'lı toprağım az kalmıştı içine biraz orman toprağı ilave ettim. Lerdemir'in yazılarını titizlikle uygulayıp, fazla sulamadan kaçındım (toprağı üstten kuru bile görünse haftada 2'den fazla sulamıyorum). Sulama suyuna haftada bir limontuzu kattım. Balkonun sabahları az güneş alan gölge bir yerine koydum. Günde iki kez su püskürtüyorum. 15 günde bir de sıvı gübreye başladım. Evdeki diğer bitkilerde kırmızı örümcek olduğu için buna da kükürt ilaçlaması yaptım (malum kükürt ph'ı düşürüyor aynı zamanda bitkiyi de besliyor).
Şu anda durumdan memnun gibi. Yeni tomurcuklar veriyor. Doğru veya yanlış yaptığımı tomurcukların açıp açmamasından anlayacağım.
|