View Single Post
Eski 27-08-2009, 17:47   #107
neugierig
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-08-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 8
benim lotus

Merhaba

Bundan yaklasik 1 ay once hollandadan iki tane lotus tohumu geldi. Etiketinde ucundan bir igne ile delerek suyun icinde bir sure bekletilmesi gerektigi yaziyordu.

Sanirim bunu yazan arkadasin kolu ve ignesi oldukca gucluymuski boyle bir oneride bulunmus cunku ben ne kadar ugrassamda ucundan igne ile delmeyi beceremedim.kabuklari igne ile delinemeyecek kadar sert. Sonra internetten arastirirken sizin sitenize denk geldim. İlk basta okuduklarim beni bu cicegin oldukca hassas olabilecegi dusuncesine itti ama pekde oyle degilmis J



İlk sorun cimlenmenin saglanmasi icin kabugun inceltilmesi durumuydu.

Sitenizde bir torpu **** zimpara kullanmak oneriliyordu

Zimparayla biraz zorladim ve alttaki biraz daha acik kahverengi kisma ulasabildim ama daha fazlasini saglayamadim. Bircok arkadas altta nispeten beyaz bir kismin cikmasi gerektigini belirtiyorlardi. Evde bunun icin kullanabilecegim demir testeresi disinda herhangi birsey yoktu ve bende tohuma zarar vermemeyi umarak demir testeresi ile altta beyaz kisim cikana kadar kestim !!!!!!!!

İki tohumuda bu sekilde torpuledikten !!!! sonra Otugay in yaptigini uygulamak istedim. Tohumlari yan yuzlerinden yapistirici ile bir civiye yapistirdim. Yine Otugay in dedigi gibi altinda yaklasik 5 cm lik toprak olan buyukce su dolu bir kapa bu tohumlu civileri gomdum.

Tohumlari cimlendirirken yaptigim ikinci ikel islem burada cunku alta killi toprak konulmasi onerilriken ben killi toprak olmadigi icin normal saksi topragina gommustum.( Gerci Tugo normal topragin kullanilabileecgini belirtmisti)

Yaklasik iki gun sonra tohimlarin cividen topragin ustune dustuklerini gordum

Bende ayni suyu kullanmak kosulu ile kabin icindeki topragi bosalttim. (Otugay in curumus organik maddece zengin dusuncesine istinaden bu suyun en azindan tohum icin gerekli olan vitamin ve minarellere sahip olacagini dusundum ) tohumlari sadece su dolu kaba koydum. İlk gun tohumlardan birisi su yuzeyinde kaldi ama ikinci gun birazda benim zorlamamla ( evet gercekten tohumu suyun dibine dogru ittim L ) dibe batti ve yaklasik 3 gun sonra iki tohumunda ucu catladi. ( evet bende cok sasirdim cunku tohumlarin coktan bana kustugunu dusunuyordum.

Ve hizla uzamaya basladilar. Gerci Tugo bunu yazisinda belirtmisti ama ben herhangi bir bitkinin bu kadar hizli uzayabilecegini dusunmezdim. Yaklasik 4 gun sonra boylari koydugum kaba ulasti. Ben biraz daha uzamalari gerektigini dusunup 1litrelik pet sisenin ust tarafini keserek cimlenmis tohumlari icine koydum. Su olarak onceki suya musluk suyu ilave etttim. Ve yine 2-3 gun sonra bu pet sisede yetmez olunca tohumlari artik dikmez zamaninin geldigini dusundum.

Burada oldukca tereddute dustum cunku tam olarak ne zaman dikilmeleri konusunda emin degildim. Yazilardan birinde kok cikmaya basladiktan sonra dikmenin birsey ifade etmeyecegi yaziyordu yanilmiyorsam ve ben cikan uclardan hangisinin kok hangisinin dal oldugunu ayiramadim maalesef. Artik uzayan dallarin hizina yetisemeyecegimi anlayarak birzda sansa dikmeye karar verdim.

İki tane damacananin ust tarafini keserek alt tarafina bahceden aldigim topragi koydum. Bu toprak damacananin yaklasik 10 cm lik alt kismini doldurdu.

Tohumlari damacananin tam ortasina topragin hemen altina koydum. Tohumlarin uzerinde yaklasik yarim cm lik toprak vardi. Daha derine gommeye cesaret edemedim cunku alt tarafta yeni cikan filizlerin topragi yaramayacagindan korkuyordum. Su koyarken tohumun uzerindeki topragin kaymamasi icin filiz elverdigince tohumun uzerine bir tas koydum. Daha sonra musluk suyuyla damacanayi doldurdum.

İlerleyen gunlerde once ikinci sonra ucuncu dallarda cikti ve suyun uzerine yapraklarini actilar

Cok sicak gunlerde sudan ve topraktan kabarciklar cikiyor ve ben iki gunde bir sudaki osijen oraninin azaldigini dusunerek usten yaklasik 5 cm lik suyu aliyor ve biraz yuksekten bosaltarak tekrar musluk suyuyla dolduruyorum.

Bu bilimsel olmamakla birlikte bence sudaki oksijen oranini arttirmakta.(hos suyun **** icindek bitkinin oksijene ihtiyaci varmi bilmiyorum cunku artik yapraklar cikmis durumda zaten ve gerekli oksijeni yapraklar araciligi ile alabilirler diye dusunuyorum)

Simdi iki damacanada herbiri 4 yapraga ulasmis yaklasik 1 aylik iki lotus fidanim var.

Bugunlerde ufak bir sikintim var; daha once bir filiz suyun icinde yukari dogru uzarken suya yakin bir kisma geldiginde alttan yeni bir filiz cikardi. Ama simdilik dorduncu yaprakta cikmis ve acilmis olmasina ragmen henuz dipten yeni bir filiz cikmamis durumda.

Onlari simdilik balkonda gunesde birakiyorum. Kisin sogumaya baslayinca donmadan kurtarmak icin iceri alcagim.

Bakalim ciceklerini gorebilecekmiyiz



Bennur hanim in belirttigine aynen katiliyorum bu bitkiler gercekten etkileyici ve ben her aksam isten geldikten sonra kahvemi alip yarim saat oturuyorum onlerine.



Benim denemem suan icin basarili gorunse dahi kesinlikle en uygun olan degildir. Sitede bu konuda uzmanlasmis ve yazilarindan yardim aldigim bircok arkadas var. Oncelikle onlarin goruslerini dikkate almanizi rica edecegim. Ben sadece yasadigim deneyimi sizinle paylasmak istedim



Basta Otugay olmak uzere sitede deneyimlerini paylasan herkese tesekkurler

neugierig Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön