Merhaba murare!
Bence istemek çok önemli.Sende de bu olduğuna göre beklemek niye.Ankara da yeterince fidanlık olduğunu biliyorum.Zira peyzaj ciddi bir sektör oldu.Fidanlığın birisine git ,bana satamadığınız, elinizde kalan, uzun süredir saksıda olan fidanlardan var mı diye sor.Eminim bütün fidancılarda böyle fidanlar vardır ve gerçek değerlerinin çok altında alabilirsin.Bunları al ve baharla birlikte saksı değişimi yaparak işe başlarsın.Bu fidan alma işini erken ilkbaharada bırakabilirsin.Çünkü kıştan etkilenen fidanlarıda ucuza temin edebilirsin.
Ve bence mutlaka bonsai resim arşivin olsun.Bana resimlerin çok faydası oldu.Boş kaldıkça resimlere bak, bıkmadan usanmadan,stil isimlerini bilmesen de onlar zihnin de yer ediyor ve fidanla karşılşınca mutlaka çağrışım yapıyor.Yanlış yapmak tan korkma ,kes ,her yanlış yeni birşey öğretiyor.Nasıl olsa fidan yeni sürgünler verecek ve yeni şekillendirmeler yapabileceksin.Yeni seçmiş olduğun fidan da o hatayı bir daha yapmayacaksın.
Bir de toprak çok önemli.Zira yanlış sulamaları tolere edebilecek ve drenajı iyi olan bir karışım uygula.Fidanın hayatiyeti için en önemli unsur bu.Çünkü yanlış budamanın dönüşü var ama topraktan kaynaklanabilecek fatura, fidanı kaybetmek olacağından, şevkinin kırılması sözkonusu.
Yeni bonsailerin hayırlıolsun temennisiyle...
|