Sn Epsody
Kompost hakkındaki düşüncenizde son derece haklısınız. Olgunluk hali belirdiği için o şekilde gözlemleriniz oldu. EM ile çok fazla sayıda çevirme/altüst yapmanıza da gerek yok normalde 15 günde bir defa yapmak yeterlidir. Belki iki defa da yapılabilir. EM, kompostlaşma sürecini hızlandırmaktadır. Sizin gibi bir uzmanın bunu gözlemlemiş olmasına sevindim. (Kızışmanın normal olmasının nedeni de bu!)
Elinizdeki EM'yi en fazla altı ay içinde kullanmalısınız. Ama siz en iyi sonucu almak için en fazla 4 ay içinde kullanmaya bakın derim.
Kokusu kötü olmadığı sürece kullanabilirsiniz. Rahatsız eden kötü (bozulmuş yiyecek kokusu gibi!) bir koku varsa kesinlikle kullanmayın!
Beyaz köpük haricinde beyaz/bej rengi gibi yüzeyde yüzen adacıklar ve sıvı içinde partikül haklinde oluşumlar da görebilirsiniz. Bunlar için endişe edecek bir şey yoktur. Bunlar yararlı mayalardır!
Sineklerin bıraktığı kurtçukların yani sinek larvalarının EM olduğunda yaşamadığını iyi gözlemlemişsiniz. Evet doğrudur. EM sineklerin üremelerini engeller. Biz bu yüzden EM'yi açık çöplüklerde ve hayvan ahırlarında açıkta hayvan atıklarının/gübrelerinin depolandığı yerlerde de kullanıyoruz. Sineklenmeyi son derece azaltıyor. Nedeni de, sineklerin larvalarının yaşaması ve yeniden sinek haline dönüşmeleri için ortamda yalnızca oksidasyon ortamlarında bulunan bazı enzimlerin olması gerekiyor. Ortama EM ilave edilince (Çöplük ve ahırlara EM spreylenince ya da siz Kompostunuzu EM ile yapınca) bu enzimler ortamda kalmıyor ya da oluşamıyor. Bu enzimler olmayınca larvalar yaşayamıyor ve/veya erişkin sinek haline dönüşemiyor. Benim düşünceme göre, aynı mekanizma topraktaki kurtçuklar için de geçerli.
Son sorunuza gelince, toprağa EM'li kompost ilave ettiğinizde topraktaki tüm yararlı mikroorganizmaları artırmış oluyorsunuz. Zararlıları da bastırmış oluyorsunuz. Belirli bir tek tür mikroorganizma hakim hale gelmiyor. Tüm yararlı mikroorganizmalar çoğalıyor ve birbirlerinin yaşamlarını destekleyerek topraktaki yararlı ettkilerini yaratıyorlar.
Başarılı çalışmalarınızın devamını diliyorum. Sizinle bu konuları paylaşmak büyük bir zevk benim için. Saygı ve sevgilerimle.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi epsody
Sayın;Doğasever önce hoş geldiniz
Size kompost uyglamalarımın gözlemlerini sunmak istiyorum, daha önceki mesajlarımda bahsetmiştim yığınların ortalarında kızışmalar ve yoğun olarak beyazlaşma gözleniyordu, yığınları çevirmek için son açtığımda kızışma normal beyazlama yok gibi idi, genelde çevirmeleri haftada bir yapıyordum kompost yığınlarında olgunluk hali belırmeye başladı diyemi acaba bu son durum bu şekilde belirdi.
Elimdeki EM'in kullanım süresi varmı,her açtığımda içinde köpüklenme görüyorum kokusu aynı ekşi-tatlı gibi.
Mutfak atıklarını kıyma makinasından geçirince fermantasyon işlemi hızlanıyor(beyaz köpük oluşumu)
Size bir soru mutfak atıklarını kıyma makinasında çekerken etrafta dolaşan sineklerin attığı kurtçukların yaşamama olayı EM'in içindeki bakterilerin faaliyetinden dolayımı yaşama imkanları olmuyor .
Sayın doğasever Em Kullanarak oluşturduğumuz kompost'un topraklara ilavesiyle topraklarımızda bulunan bakteri populasyonlarında ne gibi gelişmeler olmakta faaliyetlerinde, yoğunluklarındaki artışlarda hangi gurupların öne geçtiğini bilebilirmiyiz.
|