Iyi gunler sayin Olmez,
Mesleginizin bilinci ile Calcium oxalate yi gorunce dogal olarak, uyarmak sorumlulugunu duydunuz.
Calcium oxalite kolakasin kendi yapisinda vardir, topraginda deyildir. Kolokasda mutlaka diger sebzeler gibi yikanim topragi akitilir.Yalniz yumrunun uzerinden kabuklar bicakla soyulduktan sonra, yikanmaz, yikanirsa yemek pistigi zaman hos olmiyan bir goruntu olusur. Bunu onlemek icin yumrunun kabuklari soyulduktan sonra, bir mutfak peskiri ile silinip kurulanir,peskirle tutulup parcalar halinde kesilip oyle pisirilir. kolokas pisirmedeki bu puf noktasini, KIbrista kolokas pisiren herkes bilir.
Pismeden once kolokasin icerisinde olan calcium oxalate yemek piserken cozulup deyisime ugradigi icin artik insan vicuduna bir zarari yoktur. yuzyillardir, pisirilip tuketilen, kimi ulkelerde en degerli besin gozu ile bakilan kolakasin bobreklere veya baska organlara bir zarari olmus olsaydi mutlaka simdiye kadar coktan ogrenilmis olurdu diye dusunuyorum.
Saygilarla.
|