Pria öncelikle fotoğraftaki renkler doğal değil çekerken koyulaşmış ama çiçeğinin gerçek rengi daha önce yayınlamış olduğum resimdekidir, çünkü bu resim basılan bir resmin fotoğraf makinesinde çekilmiş resmi, o yüzden ton farklı çıkmış aslı limon sarısı .Koku meselesine gelince biz ne dersek diğelim karaburun nergisi karaburunda farklı kokuyormuş.Bunu bir karaburunlu arkadaş söylemişti.Sebebi de iklimi ve rüzgar alış yönü.Ben de inanmaıştım ama sonra araştırdım bunu gördüm. Bu soğanların menşei ise; bu konuda tam bilgi sahibi değilim.15 yıl evvel istanbul yeni cami önündeki çiçekçilerin yanında tezgah açmış bir kişiden öylesine 5 soğan almıştım.Adam izmir nergisi bunlar demişti, hatırladığım bunlar.
İçinde sarı katmerli bir tür de çıkmıştı onları zamanla azalttım.Bu katmerli olanları çoğaltmaya devam ediyorum.Değişik yerlerden yine nergis soğanı getritiyorum ama bu eski nergislerime dediğiniz gibi benzemiyor.Benim anladığım kadarı ile çok türü var bunların.Piyasada da çok var.Hele ithal nergisler hiç kokmuyor.Bize düşen bu karaburun, mordoğan nergisini üretmek ve memleketimize has bir tür olduğunu benimsetmek.
Bu iş sizlere bizlere ve nergis sevenlere düşüyor.Özellikle de mordoğan karaburunda yaşayanlara...Çünkü bu çiçek bizim değerimiz..
|