View Single Post
Eski 19-08-2009, 20:06   #387
A.Şahin
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 10-04-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gece Mesajı Göster
Cinsiyetin herkes için önemli olduğunu tahmin ediyorum, et ve yumurta cinsi tavuklar ayrılar diye biliyorum. Dolayısıyla yumurta üretimine yatkın tavuk cinsinin horozu olmak 'pişmiş tavuğun başına gelmeyenin başa gelmesi' demek olsa gerek.

Tabii civciv üretim merkezlerinde binlerce değil, onbinlerce böyle horoz civcivinin yol yakınken öldürülüyor olması kuvvetli ihtimal gibi geliyor. Yani "her iki şekil de onların işine" gelmeme ihtimalini yüksek buluyorum.
Kesinlikle hangi amaç için yetiştriliyorsa cinsiyetin ona göre önemi vardır. Yumrta ırklarında dediğiniz gibi horozlar diskalifiye oluyor henüz büyüyemeden.( Eğer damızlık olmayacaksalar tabi. Ama yine de bir horoz değişik tekniklerle yüzlerce dişiyi dölleyebilir ki bu durumda bunun da pek bir önemi kalmıyor.)
Cinsiyet tayininde ise büyük işletmeler bunun için zaman ve para ayırıyor yani öyle yuvarlak yumurtadan dişi, sivri yumurtadan erkek olsaydı herşey daha kolay olabilirdi düşüncesi sadece güzel.
Et içinse; dediğiniz gibi bacağı kırılacak kadar gelişen olmuyor evet hızlı gelişiyorlar ama herşey yine aynı orantıda olduğundan bacaklarıda o ağırlığı taşıyabilecek kapasitede. Ben kendi tecrübelerimle 8,5 kg. canlı ağırlıkta broiler horozları yetiştirdim yine 6 kg. dolaylarında brahmalarım da vardı.
Tek-çift konusunu ise üzerinde durmaya değmeyecek kadar efsane görüyorum ki şöyle düşünün; her ırkın yumurta büyüklüğü aynı değildir. Yani ben bir brahmanın altına atıyorum 10 tane fizan yumurtası koyabiliyorken aynı tavuğun altına 15 tane habeş koyabilirim.Ya da bir ispenç üç tane kendi yumrtasını kapatabiliyorsa, iki tane de olsa yine sonuç aynı olacaktır. Hatta ben buna benzer daha pek çok şey duymustum ; haftanın belli günleri konan yumurtalar çıkmaz, yumurtaları tavuğun yanına götürürken tencere kapağına koyup kesinlikle el değmeden tavuğun altına koyma merasimi falan filan. Bu son söylediğimi yakın köylerde ciddi ciddi yapan teyzeler var ki nedenini sorduğumda "kapakla koy ki kaypak gibi çıksın" sloganını duyduğumda benim için tam bir dumur anıydı.

A.Şahin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön