Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hatipali74
Arkadaşlar, Fethiye'de 960 rakımda olan ( Google earth'a göre) Susuz arazime ceviz dikmek istiyorum.Arazim susuz olduğu için daha önce burada okuduğum bir yazıdan esinlenerek kazacağım 1.5 metrelik çukurların 1 metresini doldurduktan sonra önce ceviz çöğürlerini yetiştirmeyi, daha sonra aşılatmayı düşünüyorum.
1-Ceviz tohumlarının yarım metre çukurda olması bir sakınca çıkarır mı?
2-Cevizleri dikerken su tutucu kullanmak ve malçlama yapmak fayda sağlar mı?
3- Çöğür cinsi olarak balaban cinsini önermişler ama bu cinsi bilmediğim için ben acaba kabuğu dayanıklı olduğu için çetin doğa koşullarına daha çabuk uyum sağlayabilir diye çet ceviz dediğimiz ceviz türünü kullanayım diyorum. Sİzce çet cevizin çimlenme, aşı tutma ve doğa koşullarına uyumu nasıl olur?
4- Sizce bu rakımda kışın 5-10 gün kar yağan rahatlıkla 600-700 saat soğuklama olan bu yerde hangi cinsle çöğürleri aşılamalıyım.
Saygılarımla...
|
Çöğürleri toprağın en fazla 5 cm altına dikmen gerekir 1 metre de meyva yüzeye çıkması imkansız gibi bir şey,Çöğürler hava almadığı takdirde çürüme oluşacağı için zaman ve para kaybına sebeb olur. Ceviz ağacı Kazık Kök sistemine sahip olduğu için Kökleri dikine iner ve derinlerdeki suya ulaşabilir,Yine de ilk Yıllarda sulamada Fayda vardır.Ceviz ağacı kök dallarından asit ürettiği için kayayı bile delme becerisine sahiptir.