Evet bonsai böyle öğrenilir. Alacaksın bir fidanı öğrendiklerini uygulamaya başlayacaksın. Birincisinde olmayacak ikincisinde daha tecrübeli olacaksın. Üçüncüsünde fidan seçiminede dikkat etmeye başlayacaksın. Sonrasında öyle güzel şeyler ortaya çıkmaya başlayacak ki şaşacaksınız.
Sizi tebrik ederim doğru yoldasınız. Elbette öğrenme aşamasında zorluklar çekeceksiniz. Bunların hepsini çok yaşadık. Hem de yalnız başımıza. Bonsai de ilk önce göz öğreniyor sonra eller. Gözünüze bonsaiyi öğretmeden elinize öğretmek çok zor. O nedenle Ali hocamızın çok güzel resimli anlatımlı makaleleri var onları defalarca okuyun. İnternetten bakabildiğiniz kadar bonsai resmi bakın.
Başlarda ağaca bakarken nasıl şekil vereceğim hakkında hiçbir fikrim olmazken ve bu fikrin olacağına da ümidim yokken bonsaileri inceledikçe bunun kendiliğinden geliştiğini fark ettim. Özellikle öncesi ve sonrası şeklinde bazı sitelerde anlatımlar var bunları mutlaka takip edin. Gerçekten çok faydası oluyor. Neyse bu konularda çok konuşuldu ben sizin ağacınıza geleyim.
Şimdi sazı elime aldığıma göre biraz çalayım kusura bakmazsınız umarım. Ben profesyonel değilim bende öğreniyorum ama tecrübelerim doğrultusunda bazı noktalara dikkat çekmek istiyorum.
İlk önce bu serviden şunu anlamışsınızdır fidan seçimi çok önemli. İyi bir fidanla çalışınca kısa zamanda sonuç alırsınız ve ortaya çıkan ürün sizi tatmin eder. Nedir bu kalın gövdeli bol dallı fidanlar. Küçük yapraklı yaprak döken **** herdemyeşilleri tercih etmenizi öneririm. Servi mazı ardıç çok güzeldir ama fidan seçimi çok önemlidir. Bu serviden bonsai olmaz mı olur ama çok yolu var ve başlangıçta aldığı şekil pek tatmin edici olmaz.
Telleme konusuna gelirsek elinize sağlık iyi tellemişsiniz. Birkaç ayrıntıdan bahsetmek gerekirse Ali hocamın resimli anlatımlarında da görüldüğü gibi 45 derecelik açıyı tutturmak çok önemli. Bu sayede dala daha rahat şekil verilebiliyor. Sizin yaptığınız gibi çok sık sarınca tel yay görevi görüyor ve verdiğiniz şekli koruyamıyor. Tabi bunlar zamanla olacak şeyler sakın üzülmeyin. Oldukça iyi gidiyorsunuz daha yolun başında olmanıza rağmen.
Daha önceki mesajımda da belirttiğim gibi gövdeden ilk ayrılan iki dalın kesilmesi gerekiyordu. Nedenine gelince murarenin dediği gibi çok aşağıdalar ve aynı zamanda gövde ile aynı kalınlıktalar. Bu kalınlıkta bir gövde için sizin budağınız küçük dalcıkların yan dal olarak kullanılması daha doğru olacaktı.
Stile gelince kıvrımlı dik stil düşünmüşsünüz. Kıvrımlı dik stil için gövde çok düz olduğundan dolayı gövdeye şekil vermeniz gerekiyor. O nedenle gövdeye şekil vermeye yetecek kalınlıkta bir tel sarmanız gerekiyor. Kalın tel sardıktan sonra gövdeye şekil vereceksiniz ve yan dalları da gövdenin dışa dönük kısımlarından çıkaracaksınız. Dal dizilimine gelince Ali hocamızın bu konuda yazısı var ona göre yaparsanız daha güzel görünür. İlk dal sağa veya sola ikinci arkaya veya ilk sağsa sola solsa sağa bu şekilde 180 derecelik açı ile dalları dizerseniz daha güzel görünecektir. Sizin ağaçta küçük dalcıklar kesilmiş ve gövde ile aynı kalınlıkta olan yan dallar kalmış.
Sizin yerinizde olsam sağ tarafa bakan ilk yan dal olarak kullandığınız dalı tepe dalı yapardım. Bu sayede bu dalın üzerinde dalcıkları yan dal olarak kullanabilirsiniz. Bu dalın karşısındaki dalı ve gövde olarak devam eden dalı keserdim. Sonra kalın bir tel ile o yan dal ve gövdeye şekil verirdim. Aslında bir şeyler karalasam daha anlaşılır olacak. Bu şekilde anlaşılması zor.
|