View Single Post
Eski 16-08-2009, 23:16   #2438
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi salserol Mesajı Göster
Mine hanım, iyi günler dilerim. 3 sene evvel dikmiş olduğum 1 adet portakal ve 1 adet limon ağaçlarım, nedense bu 3 senelik süre zarfında hep hastalıklı bir görünüm sergiliyorlar. Yapraklar hep solgun ve kırılgan bır durumda. Ağaçlar bahçemdeki ilk bitkilerin olması nedeni ile tecrübesizliğime denk gelmiş olabilir ve çukurlar 50 -60 cm derinliğinde açılmış olup, altına kaya olması muhtemeldir.
Çevremdeki insanların demesi üzerine, kazık kökün kayaya değmesi sadece büyümesini durdurur ve bonsai misali küçük fakat sağlıklı bir ağacımın olması gerekirdi. Ağaçları ilk dikmemle "galeri güvesi" ve "kırmızı örümcek" ile tanışmış olmamdan dolayı mütemadiyan mücadelesi yapılmıştır. Limon ağacım ilk defa bu sene meyve tutmuştur(10 adet) ve portakal ağacı her sene bol çiçek vermesine rağmen sadece 2 adet meyve vermektedir. Ağaçlar organik ve suni gübre ile gübrelenmektedir. Ayrıca yaprak sararmalarını bertaraf etmek için demir içerikli yaprak gübresi püskürtülerek tatbik edilmiştir.
Resimlerde börülen beyaz kalıntılar suyun kirecinden kaynaklanıyor kanaatindeyim.
Sayın Mine Hanım, sizce ağaçlarımın durumları hakkında nasıl bir yorum ve tedavi salık verirsiniz?
Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim ve iyi günler dilerim.
Erol DOĞAN
Baştan başlayarak dikim tekniğinizden ilk gübrelemeye incelemek gerek. Ancak ana sorun besleme gibi duruyor. Yapraklarda leke bırakan bir sulama niye bunu da merak ettim. Sulama sırasında yaprakları ve çiöekleri, meyveleri ıslatmayın. Dipten sulama yapın. Bu tozlaşmaya ve meyve tutmaya da engel olur. Kireç fazlalığı bitkide besin alımını etkiler. Bu konuda pek çok kez yazıp hangi aralıklarda hangi besinlerin alınamadığını da detaylı anlattım. Yapmanız gereken ilk aşamada düzgün bir besleme. Kireç demir alımını ciddi şekilde etkilemekte demir kullanmaya devam edin ama topraktan verin. Çinko ve magnezyum gibi iz elementlerle birlikte MAP gübresi de verin.

http://www.alata.gov.tr/turkce/yayin...0Gubreleme.pdf
adresindeki turunçgil gübreleme rehberi elinizde bulunsun.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Başa Dön