View Single Post
Eski 14-08-2009, 12:15   #110
epsody
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-02-2008
İdris şenol arkadaşımıza özel açıklama.

Sayın;Arkadaşım tanışalım diyerek özelden mesajını cepten aldım,profil bilgilerden soracağın bilgilerden başka hakımda bilmek istdiklerni açıklarsanız size samimi olarak açıklamalarda bulunurum.

Forumlardaki kompost çalışmalarımı takib ederek solucanlarla kompost gerçeğini yakalarsın takıldığın noktalarda bu konudaki her türlü bilgiyi karşılıksız vermeye hazırım.

Güncel olan solucanlarla kompost uygulamalarım bahsedeyim,kompost için ön hazır için bahçemin ve çevreden topladığım otları ön fermantasyon işlemine tabi tutmak için 2mt.boyunda fazlada olabilir, 1mt.eninde, otları önceleri hep kuru otlardan,daha sonraları bir sıra kuru ot bir sıra renkleri sarıdan kahve rengine dönmüş yığınlardan alarak 40-50 cm. yükseklikte oluşturup aralarada, mutfak atıklarımı kıyma makinasından geçirerek küçük parçalara ayırdıktan sonra 50kg.'lık gübre çuvalına doldurup 200lt.'lik bir varile bu çuvalı koyup varili kuyu suyu ile dolduruyorum bu çuvalın içine kendi hazırladığım mayalama (fermantasyon) preparatından atarak mayalama işlemini başlatıyorum tabii varil kapaklı hava alımı engelli(bu preparatın hazırlanmasını Forumlardaki mesajlarımda anlatmıştım) ama şimdi Em 1'ikullanıyorum varilin içindeki mutfak atıkları 1 hafta içinde fermantasyona uğruyor ekşiye çalan koku ve köpükler oluşuyor,bu svı eriği doğrudan komposttaki ot aralarına koyarak otların fermentasyon esasına göre çürümesini sağlayıp yığın oluşturarak, bir çok yığınlar yaparak elimdeki bütün otları ön fermantasyonla kompostu sağlıyorum bu işlemleri eylül sonuna kadar bitiriyorum,burdan (geliboludan) istanbula gitmeden önce malç için bir miktarını ayırdıktan sonra geri kalan malzemeyi solucanlarla kompostun yapılacağı çukura doldurup üzerini toprakla bulursam ağır gübrsiyle örtüyorum ve daha sonra istanbula dönüyorum, çukur kışın solucanlara emanet, bu sene mart ayında geldiğimde resim çekmek için çukuru açmıştım solucan resimleri ilgili forumlarda yayınladım.

Ben dışarda solucan arama telaşım yok,nasıl bitki yetiştirmek için bilgilenmişsek solucanıda topraklarımızda barındırıp yetiştirme yollarını topraklarımız adına başarmış bulunuyorum,solucanları tanımak için internetin arama motorlarından hiç çıkmadım,Epsody solucan düşüncesiyle yattı bu düşünceyle solucanın konuşulduğu yerde vardı solucanı tanımak için çok çabalarım çilelerim oldu ama yılmadım çünkü ülkemizde solucan tanınmıyordu arı biliniyordu karınca biliniyordu ama solucana ait bilgiler yüzeyseldi çünkü müslüman ülkesinde solucanın salyangozun bilgisi dünya bilgisi olduğu için boş şeylerdi insanlarımıza bilim zor gösterilmiş şeylerden sayıldığında din öğretmek kolaylarına geliyor öğrenmek isteyenleri darvincilikle suçlanıyordu.

Çukurdaki bu organik çürüntüler ve fermantasyon işlemi sırasında oluşmuş zararlı sayılan baskın mikroorganizmalarda solucanların besin menülerini oluşturup sindirim sistemlerinden geçerken de toprak için en değerli enzimler olarak topraklarımıza sağlıklı ürünler organik bazda her türlü toksin ve kalıtılardan ari bir üretimi bize sunuyor.

Arkadaşım bu anlattıkların sadece özet diyebilirim,mümkün olsada bu konuları yüz yüze konuşarak paylaşımlarımz doruklarda bilimsel gerçeklerle çınlasın şimdilik bu kadar diyelim tekrar bu konularda buluşmak dileklerimle hoşça kal.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön