View Single Post
Eski 13-08-2009, 16:43   #128
nevsune
Ağaç Dostu

nevsune's Avatar

Giriş Tarihi: 04-05-2007
Sevgili Limon, her türlü yemekte taze domates gibi kullanabiliriz. Kışın elimizin altında iyi bir hazır kuvvet oluyor. Ayrıca aşağıda tarif ettiğim şekilde meze veya sabah kahvaltılarında değişik bir lezzet olarak çeşit yapabiliriz. Berduray'ın yazdığı gibi ekmek yaparken de içine atıyorum, zeytinle birlikte biraz da kekik hoş bir ekmek çıkıyor ortaya.

Haşlanan veya buharlı pişiricide (hani şu tencerelerin içinde kullanılan delikli nesne) 25-30 dakika kadar pişirilen kuru domatesler yumuşayarak açılıyorlar. Bir kasede zeytinyağı, isteğinize göre limon, sirke veya nar ekşisi (ben nar ekşisini seviyorum), sarımsak, istediğiniz ve sevdiğiniz her türlü baharat karışımı, acı seviyorsanız kuruttuğunuz bir acı biber veya tane karabiber ve tencerenin dibindeki sudan bir-iki kaşık alarak iyice birbirine hallediyorsunuz. Yumuşamış domateslerin üstüne bu karışımı dökerek ağzı kapalı saklama kaplarında 2 hafta rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Sarımsak fazla kaldığında lezzeti bozuyor. Bu nedenle iki haftalık yiyeceğiniz kadar yapmakta yarar var. Ben daha önceden hazırlamış olduğum kekikli ve sarımsaklı zeytinyağını da kullansam içine yine sarımsak ekliyorum. Çünkü bu yiyeceğin olmazsa olmazı sarımsak. Bir yere gitmek durumunda olduğunuzda ağzınıza bir karanfil atıverirsiniz, olur biter.

Ben bugün ilk parti kurutmalığı pencerenin dışına koydum. Yumurta domates ortadan kayboluverdi. Eskişehir domatesi diye bir çeşit buldum o da etli etli fena değil gibiydi. Yarın da pazarımız var bakalım orada ne çeşit domates bulacağım. Bu hafta hava bozmazsa, ben de evden çıkmazsam iki-üç parti kurutabilirim.

Aman tuz ilave etmeyin, zaten kuruturken domatesler tuzlandığı için yeterli oluyor.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön