View Single Post
Eski 13-08-2009, 14:56   #465
MeyveliTepe
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Yastıklardaki fasulyeler haziran son haftada verime geçtiler. Geçen haftaya kadar kesintisiz devam etti. Sonra durup ikinci döl için tomurcuk oluşturmaya başladılar. Bahçede henüz birinci verime başlamakta başka bir grup fasulye olduğu için yastıklardakileri içim kan ağlaya ağlaya söküp, 10 gün kadar önce viyollere ektiğim yeni fidelerle değiştirdim. Niyetim, eylül başına kadar şimdi verime geçenleri toplayıp, eylülden havalar soğuyuncaya kadar da yastıklara yeni diktiğim fidelerden toplamak.

"İkinci döl" adı verilen dönem, ilk bir aylık verimden sonra bitkinin 8-10 günlük beklemeye girip, kısmen eski sarmaşıklardan, kısmen de yeni kollar uzaratak bir kaç hafta sürecek yeni bir verim dönemine girmesi olarak tarifleniyor. Eylül ayını düşünerek yastıklardaki fasulyelerin ikinci verime girmelerine engel olmuş oldum böylece.

İlk verimlerinde, iki yastıktaki toplam 20 kök fasulyeden, takriben 30-40 kilo kadar fasulye topladım. Fasulyelerde, dolu hasarını saymazsak yapraklarda normal yaşlanma dışında bir bozulma olmadı. Bitlenme ise hiç olmadı. Yastık dışındaki sebze bölümlerinde bulunan fasulyelerde ara ara bitlenme oluyor. O da tüm bitkilerde değil, bir bitkide az miktarda. Onlarda fıs fıs ile bitli kısma neemazal uygulaması yapıyorum. Kısa sürede yok oluyorlar.

Fasulyeden açılmışken, Fasulye adalarına yaptığım 1.80'lik kafesler yeterli gelmedi. Sarmaşıklar tepede toplanıp üst üste yığılmaya başladı. Yeni fideler büyürken kafesleri yastıkların üzerine doğru sundurma gibi ek bambu çubuklarla uzatıp, 180 cm yükseklikte yatay bir asma kafesi yapmaya çalışacağım ki, böylelikle daha geniş bir alana yayılabilsinler.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön