Merhabalar,
forumu ara ara takip ediyorum. bademler benim de hayalim ama henüz değil. Yazdıklarınızı tek tek okuyorum. Sertifikalı fidanların ve devletin destek vermesi için sertifikalı olması gerekiyor yanlış bilmiyorsam hepsi yabancı tür. Nurlu bademi üzerine çok az bilgi var. benim merak ettiğim şey ise nurlu bademinin, tabi iç anadoluda değil ama Ege gibi iklimi datçaya daha yakın olabilecek yerlerde denemesi yapılmış mıdır? Özellikle akademik arkadaşlardan bu bilgiyi rica ediyorum çünkü eğer bu tür Ege'de yetişebilecek ise (ben Aydınlıyım ve Aydın İzmir Muğla civarlarını düşünüyorum dikmek için ilerde çünkü şuan Ankara'da tam zamanlı çalışıyorum.) biz niçin kendi güzel türümüzü pazarlamayalım. Bu fikri sıradan bir milliyetçilik gibi görmenizi istemem. Şöyleki : dünya sanayileşmiş tarım sebebiyle ciddi bir tek tipleşme ile karşı karşıya kalmış durumda. Lafı uzatmak istemem heryerde aynı tür ve aynı tad, bunun için az bulunan ve yerli türler değerli olacaktır. Kendi toprağında, kendi toprağına has türü, iyi ürünü yetiştiren ve bunu kendi adıyla pazarlayabilen uzun vadede karlı olacaktır. İklimi daha az elverişli bölgeler için teksas-nonperail-ferragnes-ferradeul
vb. (yanlış birşeyler söylüyorsam affola)türleri anlayabiliyorum ama EGE BÖLGESİ için Datça dışında bir yerde NURLU bademi yetişirmeyi denedik mi ? denemediysek nasıl yapabiliriz. Daha Türkçesi ben 5 yıl sonra kıyı Ege'de bir yerde badem bahçesi kuracağım ve içine Nurlu bademlerini sıralamak istiyorum. Akademisyen arkadaşlar bunun için araştırma yaptılar mı? yapmadılarsa yapmaları için nasıl yardım edebilirim. Forumda fidan bulmanın çok zor olduğu söyleniyor bu sorunu nasıl halledebiliriz.