View Single Post
Eski 11-08-2009, 14:59   #43
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
Bizim bahçe toprağı çok derin (ısı pompası tesisatını yaparken 3.5mt kazdırmış, çakıl taşına bile rastlamamıştım), drenajı da çok iyi. Dolayısıyla taban suyu yüksekliği problemi yok. Öte yandan fidanların kök bölgelerine (sonradan kazarak ve fidanlar 4-5 yaşına geldiklerinde köklerin yayılacağı alana) yeterince ekosorb ve leonardit uyguladım. Dolayısıyla kök bölgelerinde yeterince nem tutuluyor. İnşaatlar ve toprak tesviyesi ile kısmen alt üst olan killi toprağı ise leonardit iyileştirdi. Şimdi kazıp baksak kök bölgelerinde yeterince kırmızı solucana rastlarız.

Ayrıca son iki yıldır çok ciddi yeşil gübre uygulaması yapıyorum. Geçen yıl sık bakla ekilip, baklalar çiçeklenirken çapalanıp toprağa karıştı, bu yıl da kısmen yonca kısmen bakla ekilip baharda pullukla sürüldü, sonra da çapalandı. Baklagillerin tek faydası toprakta azot fiks etmek değil, aynı zamanda toprağa tüm örtü bitkisinin karıştırılıp organik madde miktarının arttırılması olsa gerek.

Sonuç olarak fidanlara zaten özel işlem yapmıştım. Fidan dışı alanlar da böyle iyileşiyorlar. Mümkün olduğu taktirde yeşil gübre uygulamasına kesintisiz devam edeceğim.

Yağmurlar domates kafeslerini etkilemiyor. Kafesleri bambulardan ve vidalayarak yaptım. Dört yönden yine bambu destekleri var. problem, bitkilerin çok büyümüş olması ve üzerlerinde çok fazla yük olması. Kaba bir hesapla her kafes yaklaşık 80-100 kilo taşıyor. Bu yüzden yer yer eğildiler. Fakat bambu esnek ve sağlam bir malzeme olduğu için şimdilik dayanıyor.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön