Gerçi ilk mesajda biraz söz etmişsiniz ama sanırım yeterli gelmemiş ki, konu toprağın organik özelliklerinin arttırılması, temizlenmesi, hatta zehirsiz sebze meyve üretilmesinin gerekli olup olmadığı yönünde bir sapma göstermiş.
Bu da gerekliliğin sebebinin gerçekten algılanmasını gerektiriyor. Çevremizdeki bir sürü okumuş yazmış insan, adına "ilaç" denen zehirlerle toprağı suyu zehirlemekte bir mahzur görmezlerken, sırf modaya uymak olsun diye alış verişlerini üzerinde "organik" yazan tezgahtan yapıyorlar. Bu ne çelişkidir anlamak mümkün değil.
Bu başlıktaki Sn.Delimus'un mesajları "organik toprakta organik ürün yetiştirmenin, o ürünlerin sağlıklı olmasıyla bir ilgisi yoktur" şeklindeki argümanı ciddiye alınmalıdır.
Sildiğim mesaj öncelikle bu argümana bir yanıt niteliğindeydi. Bu yanıt gerçekten anlaşılıp algılanmadığı sürece yapılmaya çalışılan her şey havada kalır ve günün modası olarak bir müddet sonra yitip gider.
Toprağın yapısının organik maddece zenginleştirilmesi, sıkı kil yapılarının humik ve fulvik asitlerce açılıp bitkilere kök bölgesi oluşturan katmanın derinleştirilmesi, eksilmiş mikro organizmaların yerine konması ve yaşamlarını devam ettirecekleri ortamın sağlanması, temel iz elementlerin ve besin maddelerinin, yeterli ve uygun PH seviyelerinin doğal döngü içinde toprağa temininin sağlanması, kısacası toprağın, dikilen bitkiyi yaşatan fakat kendi de yaşayan, daha da önemlisi yaşanılası bir duruma getirilip muhafa edilmesi, belki biraz emek, biraz da zaman gerektiren teknik bir konudur. Çok da karmaşık değil aslında. Yeterki bunun neden yapılacağı konusunda tereddüt olmasın.
|