Sayın MeyveliTepe,
bu başlığı herhalde benim ihmal etmiş olmam daha olası, ilginize teşekkür ederim. Sim Derma ürünümüz
Trichoderma harzianum faydalı mantarının bir suşunu içeren, Ecocert sertifikalı mikrobiyal bir gübredir.
Trichoderma mantarlarının doğal yaşam alanları bitkilerin kökleridir. Burada simbiyotik dediğimiz karşılıklı istifadeye dayalı bir yaşam tarzı sürdürürler. Tüm bu mantarların temel iki özelliği verim artırıcı ve toprak kaynaklı mantari hastalıklardan koruyucu olmalarıdır. Yerleştikleri bitkilerin köklerini üreyerek kaplayıp, rekabet ettikleri diğer mantarları (bizim patojen olarak tanımladığımız) içeri sokmazlar; bir nevi eldiven görevi görürler. Bu şekilde bitkileri kök çürüklüğüne ve solgunluğa karşı korurlar. Sizin de değindiğiniz gibi bu işi bir takım mekanizmalar sayesinde yapıyorlar, örneğin salgıladıkları farklı litik enzimler sayesinde patojen mantarların hücre duvarlarını parçalıyorlar, ozmotik mekanizmalar kullanıyorlar vs. Aslında bu işi evinizin kapısına bekçi dikmeye veya köpek koymaya benzetebilirsiniz; hırsız gelince havlamak, ısırmak, yakalamak, dövmek gibi türlü metodlarla kendinizi koruyabilirsiniz. Bu yaratıklar da insanların verdiği mücadeleleri kendi aralarında ediyorlar.
Verimi artıran mekanizma ise köklerin etrafında bazı salgılar ile pH'ı düşürmesinden kaynaklanıyor. (bu tabi toprak pH'ı değil, kök salgılarından etkilenen ve mikroorganizmaların yaşadığı ince toprak tabaka; rizosfer) Böylece kök toprakta türlü şekillerde bağlı kalan besinleri alabiliyor, toprakta ilerleyebiliyor ve çok daha saçaklı hale geliyor. Kök sistemi büyüyünce de bitki daha sağlıklı ve verimli oluyor.
Ürünü iki formülasyonda üretiyoruz; toz ve granül. Toz ürün tohum ve fide aşamalarında kaplayarak veya suda çözüp bandırılarak kullanılabiliyor. Granül ise harca karıştırmak, fidan dikerken veya yetişkin ağaçlarda kullanılabiliyor. İnternet sitemizde değişik bitkilerde yapılan uygulamalar hakkında daha detaylı bilgi var (Şu an hala sadece İnt.expl. ile çalışıyor)
Sim Derma şimdiye kadar ağırlıklı olarak konvansiyonel tarımda kullanıldığından bayii ve çiftcilerimizden gelen talepler doğtultusunda piysada yaygın olarak kullanılan fungusit, insektisid, nematisid ve toprak düzenleyiciler ile laboratuar ortamında denemeler yapmamız gerekti. Denenmeyen tabi birçok aktif madde var fakat bunlar ihtiyaç doğdukça yani çiftçi veya bayii talebiyle oluyor. İnternet sitemizde denenmiş ilaçların bir listesini bulabilirisiniz.
Ürünümüzün yapraktan kullanımının sağlayacağı bir fayda yoktur çünkü içindeki küfün sporları doğal olarak kök ortamında çimlenip gelişebiliyorlar. EM gibi içinde farklı bakteriler ve maya içeren bir ürün ile Sim Derma'yı kendimiz laboratuarda denemedik fakat literatürde örneğin
T. viride ve
T. harzianum'un bir takım farklı suşları ile
P. fluorescens'in farklı suşlarının uyumlu olduğu ve bu bakteriyel ve fungal antagonistlerin
F. oxysporum ve
R. solani gibi patojenlere karşı beraberce kullanılabileceği yer alıyor. (
http://www.jtropag.in/index.php/ojs/...ewFile/286/171) Yani Sim Derma'nın farklı faydalı mikroorganizmalar içeren ürünlerle kullanılabilirliği muhtemelen sorun yaratmaz fakat kullanmadan evvel, dolayısıyla para harcamadan önce, size iki ürünün beraberce kullanımının getireceği faydadan emin olmanız gerekir. Her suşun özelliği birbirinden farklı olduğu için yukarıdaki gibi bir çalışma yapmadan genel olarak birşey söylemek mümkün değil.
Biofilm uygulamalarıyla aşinayım fakat daha çok tehlikeli atıklar, çöplükler ve su arıtması gibi çevre sorunlarından biliyorum.
Saygılarımla