Oğuz bey, önceki mesajlarımın birinde toprak sterilizasyonunda bionemin kullanılması hakkında bazı sorularım olmuştu. Konu toprak sterilizasyonu ama bionem de kullanılacağı için bu başlıkta aktarmayı düşündüm.
1 hafta önce beton zemin üzerine, önceden kullandığım ve yeni sökmüş olduğum saksı bitkilerinin harçlarını büyük bir öbek halinde yığdım. İçerisine hazırlamış olduğum kompost ve yanmış koyun gübresinin tamamını( birer çuval) ekledim. Kürekle bir güzel karıştırıp biraz yaydım. Yaklaşık 500 litre harç olduğunu sanıyorum. Ardından 3 kova suyu, harcı sürekli alt üst edereki iyice yedirdim. Daha sonra boya için kullanılan çok ince şeffaf naylonu üstüne çekip naylonun kenarlarına ağırlık koydum.
Yığın tam gün güneş altında olduğu için inanılmaz bir ısı oluştu. İçerisi de nemli olduğu için ve hava almadığından dolayı bu sıcaklıkta herhangi bir canlının yaşayabileceğini sanmıyorum. Elimi uzun süreli harç içinde bekletemiyorum, varın ısıyı düşünün artık. Yarın naylonu kaldırıp tüm harcı alt üst edip tekrar bir haftalığına kapatacağım.
Şimdi bioneme geliyorum, bu işlem tamamlandıktan sonra tüm harcı gölge yerde 1-2 gün havalandırıp bionem püskürtmeyi düşünüyorum.Harç daha önceden kullanıldığı için içerisine ayrıca 20-20-20 gübre de ekleyeceğim. Bu durumda, tüm harç için kullanacağım bionem miktarı ne olmalı ve gübrelemeyi bionemden önce mi sonra mı yapmalıyım?
|