View Single Post
Eski 07-08-2009, 12:21   #432
Halil Önen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi berduray Mesajı Göster
Yapraklarımda küllü, yapışkanlı gibi görüntü var ve domates hemen yarılıp, çatlıyor dalında.

Ne yapmalıyım?
Sn.berduray,

yukarıdaki bilgilerde hastalığı tespit etmeye yetmiyor.

Buradan yola çıkarak en az 3 hastalık belirtisi verebilirim.

Yapraklardaki küllü belirti, külleme;
yapışkanlı görüntü pas akarı;
meyvedeki çatlama pas akarı veya besin eksikliği.

DOSTLAR:

Domates hastalıkları o kadar çok ve özellikle yaprak hastalıkları birbirine o kadar çok benzer ki, biz üreticiler bile zaman zaman birbirine karıştırıyoruz.

Bir hastalık her domateste kökeninde farklı farklı görünebiliyor.

Eğer 3,5 domatesi balkonunuzda yetiştiyorsanız, bu sera etkisi demektir ve seralarda yetişen domateslerdeki bazı hastalıklara yakalanırsınız.

Damates fidesi alırken dayanıklı türler alınız. Özellikle kök ur nematotlarına dayanıklı çeşitler seçiniz. Hiç olmazsa bu hastalıklarla müçadele etmezsiniz.

Örneğin;
Dante çeşidi domates 7 ırka dayanıklı.
Size sadece, külleme, kırmızı örümcek, çiçek tripsi dış etkelerin hastalıklarıyla müçadele etmek kalır.

Diğer birçok başlıkta yer alan domates sayfalarına baktım, sorulan birçok hastalığa çevap verilememiş.
İşte bunun sebebi özelllikle yaprak hastalıkların birbirine çok benzemesi ve hastalığı diğer bir hastalıkla karıştırma riskinin olamasıdır.

DEĞERLİ DOSTLAR:

Sizler bizim gibi tarlalarda değil, sadece tüketeceğiz kadar yetiştiriyorsunuz.

Köy yerlerinde de evlerin geniş avlularında sizin gibi birçok ev hanımı çeşitli çiçek, bitki ve bir iki ağaç yetiştiriyor.

Onlar bu kadar ilacın ve hastalığın içinde boğulmuyorlar.

Tek kullandıkları KÜKÜRT.

Hem birçok hastalığa iyi geliyor, hemde sinek, börtü böçek, hertürlü örümcek, yılan, ciyan, akrep,karınca, bit, pire, kene ve her türlü arıya karşı KÜKÜRT kullanıyorlar.

NASIL MI?

Bir kg kükürtün içine bir avuç yanmış odun külü karıştırıyorlar. (isterlerse bunu ince elekten geçiriyorlar.)

Bu karışımı bir tülbentin içine koyuyorlar.(bir yıllık ilaçları hazırdır)

İçine kükürt koydukları tülbenti, domateslerine, biberlerine, çiçeklerinin diplerine

fidanlarının ve ağaclarının yapraklarına hatta boş toprağın üstüne silkeliyorlar.

Bunu bir kutuda hazır bekletiyor ve ihtiyaç duyduklarıda akşam üzerleri bitkilerin yaprakları kuru iken kullanıyorlar.

Bu kullanımı oldukça kolay onları yukarıdak tüm zararlılardan koruyor. Yoksa bu kadar zararlı ile köy evlerinde beraber yaşamak kolay değil...

Burada dikkat edilmesi gereken kükürt kullanırken tozu gözleri yakar. O kadar...
Meyveyi yerken yıkayınca yok olur gider.

Kükürtü evinizde eksik etmeyin, hep elinizin altında bulunsun, dostlar.

Gidin yarım kg. kükürt alın, gelirken taş fırın ekmek yapan firından bir elinizin avucu kadar kül alın karıştırın, azıcık azıcık kullanınız.

Bu kükürtün organik olanı da çıkmış,

içine su katılarak sulandırılanı var ve fısfıs ile kullanmaya oldukca müsait.

Saygılar

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön