Merhaba acık-pozisyon
Anlattıklarınız (hanımınızın gönülsüzlüğü, geçiminizi nasıl sağlayacağınız, çocuk büyütme, İstanbul'un zehirlemesi ki gerçekten zehirliyor) bana yakın geldi. Benim Bayramiç'e yakın arazim var ve kaçış hazırlıkları yapıyorum.
Amacınız tarımdan geçiminizi sağlamak ise Kaz Dağlarının Bayramiç tarafı en iyi tercihtir zira dağın tüm kaynakları ovaya akar. baraj ve sulama kanalları (Ali Haydar beyin çektiği resimlerdeki göl Bayramiç Barajıdır) var. Su tarımda çok önemlidir. Amacınız turizm ise dağın Edremid Körfezi tarafını seçeceksiniz.
Ben size tarım ile ilgili fikirlerimi anlatacağım. Öncelikle birikiminiz olması lazım. Bu birikimin bir kısmı ile alabileceğiniz kadar borçsuz sulanabilir bir tarla alın. İlk yıl domates ekin (alırken soruşturun son 3-4 yılda domates ekilmiş olmasın). Tarla tarımında birim alana en iyi verim domatesten gelir. Artık bir kere domates ekince bir daha 4 yıl ekemezsiniz. Şimdi bu tarlayı ipotek edip Ziraat Bankası kredilerini kullanarak sertifikalı meyve fidesi dikmenin zamanı. Domatesten kazanmışsanız ki tersi de olabilir, kazandığınızı sermaye yabıp yakın bir tarlayı alarak aynı süreci 5 yıl (sulama tesisatı 5 yıl işinize yarar, amorti etmek için) devam ettirin. Ha komşu tarlayı alırsanız banka alım kredisi veriyor. Zirai kredileri incelemek menfaatinize. bunları yapar iken traktör ve ekipmanları 2el almanız, fazla para bağlamamanız iyi olur,hatta kiralayınız. Tarımda kazanmak için toprak büyüklüğü önemli.
Aslında şehirde çocoğunuz olmaması iyi. Çocuk kırsal kesimde doğarsa alışması kolay olur ve İstanbul'un kirli havasından kaynaklanan solunum rahatsızlıklarına kapılmaz. Ve eğitim aslında buralarda çok kaliteli.Hanımınıza önerim mesleği uygun ise Çanakkale yerleşmek için iyi bir seçenek, hem sizde tarlaya gidip gelebilirsiniz bir yandan da tarım sezonu dışında çalişabilirsiniz.
|