sayın beyinsel,
tohumu bulmak cidden zor.tanesi için 2 tl falan fiyat verenler var.ben yurtdışından vista tohumunu getirttim.1 kg (1002 adet çıktı) yaklaşık 70 usd falan tuttu.tabii kargo ödemedim.kuzenim getirdi.
şimdi, 3mt ve 1,5 mt aralıklarla her oyuma 4 tohum dikilmeli diyorlar.en iyi sonuç direk toprağa dikmek ve damla sulama yapmak. ancak tohum temin etmek sıkıntılı olduğu için ben fidan torbalarında sera ortamında filizlendirmeyi tercih ettim.dezenfekte falan olayına hiç gerek yok.tohumları hiç kurt yemedi sadece 15-20 tanesi çürüdü.
torbaların 100 tanesine 3 er tohum diğer torbalara 2 şer tohum diktim.serayı kasım ayında yapmama rağmen izmir ikliminde 2 ayda filizlendiler.yalnız her hafta suladım.
yaklaşık 1,5 ay öncede tüm filizlerimi tarlaya diktim ve her hafta bolbol suladım.360 oyum var yaklaşık 10 fire dışında sıkıntı yok.hatta ciddi anlamda yeni filiz veren çok bitki var.
bundan sonra önümdeki bir diğer sıkıntı ise erkek-dişi olayı.arazim büyük ve ben ancak yarısını doldurabildim.arada çıkan istemediğim erkekleri kökünden çıkartacağım ve yerlerine yeni tohumlar dikeceğim.istediğim düzeni yakalayana kadar bitkileri söküp yerlerine yeni tohumlar dikmeye devam edeceğim.tohum temin etmenin ne kadar zor olduğu düşünülürse hiç bir tohumu heba etmemek lazım. serada çıkmayan tohumları toplayarak eve götürdüm ve pet şişelerin içine torf koyarak ev ortamında filizlendirdim.ev ortamında yaklaşık 2 haftada filizlendiler.ancak dış ortama yavaş yavaş alıştırmak gerek.direk olarak dışarıya çıkartınca yaprakları soluyor.ayrıca ev ortamındakiler çabuk boy atmasına rağmen belleri kalınlaşmıyor.evde filizlenince hemen dışarıya çıkartmakta fayda görüyorum.
fiziksel olarak ciddi anlamda çaba gösterdiğimi söylemeliyim.
|