EM Bukaşi Nedir?
"Bukaşi", "Fermente olmuş organik madde" anlamına gelen Japonca bir sözcüktür. Tarima uygun çeşitli organik maddeler fermente edilerek yapılır. Bukaşi normal olarak toz ya da granül şekilde bulunur. Bukaşi, Japon çiftçiler tarafından, toprağın mikrobiyel çeşitliliğini artırmak ve bitkilere besin maddesi sağlamak amacıyla geleneksel olarak kullanılmaktadır. Bukaşi, geleneksel olarak, ormanlardan ve dağlardan toplanan ve içinde çeşitli mikroorganizmalar içeren topraklarla fermente edilerek üretilegelmiştir.
Bukaşi, kompost ile eşdeğerdedir, ve organik maddenin EM ile fermantasyonu yoluyla üretilir. Bukaşi, proses (fermantasyon) gerçekleştirildikten sonra 3 ila 6 ay içinde kullanılabilir (Havasız bir ortamda saklanırsa). Kurutulursa, çok daha uzun süre kullanılabilir. Bukaşi, içindeki organik maddenin tamamı komposttaki gibi ayrışmamış olsa bile tarımda kullanıma uygundur.
Bukaşi gübre olarak toprağa atıldığında, organik madde, hem etkin mikroorganizmaların toprakta yaşamlarını devam ettirmeleri hem de bitkiler için besin görevi görür.
|