Alıntı:
Goji meyvelerinin son hali. Neredeyse üzüm salkımı gibi oldular.
|
Sn.Lonicera, darısı başımıza. Çok güzel olmuşlar.
Kökleri saksıların altına inen 25 gojiyi sökerek kalıcı yerlerine diktim. Çiçeklenenler de bunlardı. Kökleri biraz hırpaladığım için belki çiçek, meyve işine devam etmezler.
Buradan çıkarabileceğimiz sonuç, kökleri yeterince gelişen gojiler yaşına bakmadan çiçekleniyorlar. Kök gelişiminin hızlı olmasını EM'ye bağladığımı yazmıştım. Burada bir gözlemden daha söz etmeliyim. Saksılardaki harç peat-moss torf ve biraz yanmış geçi gübresinden oluşuyordu. Fidanları saksılardan çıkardığımda torf içinde normal bir köklenme gördüm. Fakat saksı deliklerinden aşağığa inen kökler normalin çok üstünde bir gelişim göstermişlerdi. Bu gözlemi, etkin mikro-organizmaların öncelikle topraktaki kile tutunma eğiliminde olmaları bilgisiyle birleştirince anlam kazanıyor.
Torfu EM'li suyla suladığımda, su torftan drene olarak saksı deliklerinden aşağıdaki yarı killi toprağa gitti. Burada kök gelişimi için mükemmel bir ortam oluşturdu. Bu yüzden de Goji, gövde kalınlığının 2-3 misli kalınlıkta kök kövdeleri oluşturup aşağıya indi ve esas killi toprakta saçaklandı. Bu yüzden bitki beklenmedik bir gelişim gösterdi.
Bunu, şayet EM kullanacaksanız, goji toprağı sadece torf
vb. değil, Kil karışımlı olmalı ki mikro-organizmalar tutunacak ortam bulabilsinler. Bir de, goji'nin kökleri yanlara doğru değil, aşağıya gitme eğilimi gösteriyor. Bu yüzden saksılar derin olsa sanki daha iyi olur.