Bizim sorunumuz da kil zaten, kireç değil.
Islaha gelince, biz iş makinası ile bu kil alanın üstten 60-70cm kadarını tamamen kazıp , içine hayvan gübresi koyup karıştırdık.
Sonra bu alana iğne yapraklı ağaçlar, katran, göknar diktik.
Ne yazık ki bu işlem de fayda etmiyor pek, her yıl 5-6 ağacımızı kaybediyoruz, kalanlar da o kadar yavaş büyümekteler inanamazsınız.Hasta bir ağacı söktüğümüzde 3-4 yıl içerisinde köklerini ancak 10-15cm çalışabildiğini gördük.
Bizim toprakta bu yapı 10m derinliğe kadar hemen hemen aynı, kuyu kazdırdığımızdan biliyoruz, o yüzden yüzeysel bir ıslah çalışması fayda etmiyor.Umarım sizin orada yüzeysel bir sıkıntıdır kil.
Yine de eniştem yoğun emekle aynı arsada her çeşit bitki yetiştirmeyi başarıyor, yalnız onun alanının toprağı neyse ki biraz daha iyi, tam kil olan yerimiz gibi değil.
|