Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ormanbotanigi
Karaçam ve kızılçam gibi türlerin ibreleri güç ayrışır dolayısıyla ham humus oluşumuna neden olurlar. Ham humusun altındaki mineral toprak organik madde bakımından fakirdir.
|
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi rower
Çam ibrelerinin ayrışması, içerisinde bulundurduğu bol miktarda reçine sebebi ile diğer organik maddelere göre çok daha uzun sürüyor diye biliyorum. Hatta kendi gözlemlerime göre de aynı şeyi söyleyebilirim. Çam ormanlarındaki humus örtüsü/çürümemiş materyal örtüsü oranı diğer ormanlara göre daha az oluyor.
|
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ormanbotanigi
Ladin, sarıçam ve karaçam gibi türlerin ibreleri asit ürünler meydana gelmesine neden olurki bu da toprak reaksiyonun kuvvetle etkiler. Yani bu topraklar asidik özellik gösteriri
|
Alıntı:
Bu ibreler ile ilgili söylemek istediğim başka bir şey de, çamların amensalizm yapan bitkiler olduklarını biliyorum.
|
Biyokimya bilgim şu an için çok iyi değil ama büyük ihtimalle asit ürünlerin meydana gelmesi içeriğindeki reçineden kaynaklı.Burada kasttettiğim şey çam ağaçlarının diğer bitkilerden üstün olmasında rol oynayan, içeriklerinin, ayrışma sonucunda toprağa geçmesi ve toprağın yapısını değiştirerek dolaylı olarak avantaj sağlaması idi
Alıntı:
Yani özsularında farklı canlıları etkileyebilecek, gelişimlerine ket vurabilecek maddeler bulunduran veya habitatlarında üstün duruma geçmelerinde kendilerine avantaj sağlayacak silahları bulunması denebilir.
|
Burada ise
amensalizmin tüm canlılar için genel bir açıklamasını yapmak istedim.
Alıntı:
o zaman şöyle düşünebiliriz. Belki de toprağa az miktarda karıştıkları için pestisit ya da insektisit olarak iş görüyor olabilirler mi?
|
Bu da sadece bir hipotez idi
Şimdi tekrar sormak istiyorum
Alıntı:
Yine de çok da yanlış yorumlama yapmamışım ama değil mi
|
Sizlere ve bilgilerinize saygım sonsuz fakat ileride bir bilim insanı olacaksam bilgilerimi mantık çerçevesi içersinde sonuna kadar savunmam gerekiyor öyle değil mi
Saygılar.