View Single Post
Eski 29-07-2009, 10:08   #10
ismetkenar
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 09-03-2007
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 47
Canavar otu (Orobanche spp.)

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kopshtar Mesajı Göster
Her yıl bahçemde bir görünüp sonra kaybolan bu yapraksız çiçeğin ismini bilen var mı acaba?
Çiçek sanılan bu bitkinin ne kadar zararlı olduğunun anlaşılması dileğiyle.

Canavar otu (Orobanche spp.)(Alıntı)
1. Tanımı ve yaşayışı
Boyları 10 ile 70 cm arasında türlere göre değişen Canavar otları yaprak ve gövdelerinde yeşil renk (klorofil) bulunmayan, çiçekli ve tohumlu tam parazit bitkiler-dir.Gövdesi morumtırak pembe-san renklidir. Çiçekleri donuk mavi, beyazımsı ve sarı, türlere göre değişik renkli olur. Çiçek durumu terminal spikal'dir. Kaliks ve korolla tüp şeklinde, stamenler 4 adet olup korollaya bitişiktir. Ovaryumu tek hücreli olup meyve, parçalanabilen kapsül şeklindedir. Ülkemizde otuz iki türlü bulunmakta ve bunlardan birkaçı kültür bitkilerimizde önemli kayıplara neden olmaktadır. Ayçiçeğinde görülen türün Orobanche cernua Loefl., tütün ve domateste görülen türün ise O.ramosa L. olduğu saptanmıştır.
Canavar otlan konukçu bitkinin- köklerine yapışarak önce şişkin bir yumru meydana getirirler sonra bitkiden uzakta toprak yüzüne çıktıklarından ve çiçekli olduklarından parazit bitki sanılmazlar. Çoğalmaları tohum ile olup bir bitki 20-30 bin tohum verir, tütününkine benzeyen bu tohumlar, konukçu bitkiye rastlayana kadar toprakta çok uzun yıllar canlı kalabilirler. Çimlenmeleri için sıcaklığın 20-25 °C olması ve konukçu bitki kökü ile temasta veya 3-4 mm yakın olmaları gerekir.
2. Zarar şekli ve ekonomik önemi
Canavar otu, arız olduğu bitkinin kökünden özsuyu emerek onu öldürür veya zayıflatarak verimini azaltır. Mücadele imkanlarının yetersizliği ve verdiği tohum miktarının çok fazla oluşu yayılışını artırmaktadır. Bu bakımdan zararlının ekonomi önemi çok büyüktür. Zarar, bazı bitkilerde yoğunluğa bağlı olarak %IOO' e varan boyutlara ulaşabilir.
3. Zararlı olduğu bitkiler
Canavar otu birçok çiçekli kültür bitkisinin parazitidir. Ayçiçeği, tütün, domates, bezelye, fasulye, patlıcan, bakla, havuç, şeker pancarı, keten, kenevir, korunga, tirfil, yer fıstığı ve şerbetçi otu gibi bitkiler ile Cucurbitaceae familyasına bağlı bitkilerde zararlı olmaktadır.
4. Mücadelesi
a. Kültürel Önlemler
Temiz tohum kullanmak, konukçusu olan yabancı otlarla mücadele etmek, münavebe yapmak, canavar otunu tohum vermeden önce konukçusu ile birlikte imha etmek, bol çiftlik gübresi vererek (özellikle tütünde) ürünün gelişmesini teşvik etmektir. Ayçiçeğinde canavar otu ile mücadelede dayanıklı ayçiçeği tohumluğu kullanılmasına dikkat edilmelidir.
b. Kimyasal Mücadele
Canavar otunun pratikte ilaçlı mücadelesi bulunmamaktadır.
Canavar otunun pratikte ilaçlı mücadelesi konusunda bilgisi olan varsa, bilgisini paylaşırsa memnun olurum.

ismetkenar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön