View Single Post
Eski 26-10-2006, 16:03   #17
Selahattin Yılmaz
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Erguvan Muhibbi

Hocam bu ağaçlara çivi çakıyorlar diye kıyameti koparıyorum ben.
Yani çiviler falan zarar vermiyorlar mı?

Bu iş biraz doktor hasta ilişkisi olarak algılanırsa çivi çakma açısından sorun yok ancak zarar olsun diye o çivi çakılırsa işte o çivi bizimde kıyameti koparmamız gereken bir durumdur. Tarımsal uygulamalarda çivi çakma işlemi özellikle demir çivi çakmak suretiyle demir noksanlığında kullanılıyor ama pratikte eski kişiler hariç kullanımı çok az. Çivi çakmanın en büyük sorunu çivinin açtığı yaraya göre bitki bu yarayı kapatıncaya kadar oluşan yaradan özsuyu akması olayı ve iletim demetlerinin zarar görmesidir. Yani kısaca bitkiye faydalı bir uygulama için çiviye evet ama zaralı bir uygulama için hayır diyoruz.



Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Cello

Ağacın gövdesine o burgu zarar vermeden nasıl sokuluyor ya da anladığım kadarıyla gövdeden çıta gibi bir çubuk çıktığında ağaç zedelenmiş olmuyormu ?
Yaşını öğrenelim derken ağacı kurutma riskide varmı ?

Saygılar,
Atım burgusu malum burgu şeklindedir ve bitkinin belli bir bölümüne girmek suretiyle oradan parça almaya dayanır ki çıkan parça incelensin yaş hesabı yapılabilsin. Oluşan boşlukta ****** bitki tarafından onarılmak veya o kısma ekstra aşı macunu gibi bir şeyler sürmek gereği var. Tıpkı bizde kanın yara üstünde kabuk bağlaması gibi bitkininde kendine göre mekanizmaları zaman içerisinde yarayı kapatacaktır, kaldı ki bu burguyu aleti tecrübeli eller kullanıyor ve heryerde de bulunmuyor. Daha da ötesi her ağaca her zaman uygulanmaz sadece yaş hesabı gerektiğinde ve hatta ölüme sebep olacak ağaçlara elbette uygulanmıyordur.





Bu doku sorunlarıyla ilgili sanırım Almanya'da idi bir kişinin bitki dokularını yenilemesine yardım eden ve hatta ağır doku yaralarında bile iyi sonuç veren bir macun yapıldığını ve hatta bu macunu bulan kişinin patentini satlığa çıkardığını duymuştu ama sadece duyduğum yerde kaldı hiç araştıramadım...

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön