merhaba,
dun bir mesaj yazmistim ama teknik bir sorun nedeniyle, yuklenmemis sanirim.
zeytinkurdu zarari, zeytinsinegi ile cok rahatca karistirilabiliyor. oyle ki, bir tarim ilcedeki ziraat muhendisleri zeytin sinegi zarari sandilar. tuzaklardaki sayim cok onemli yani, tuzakalrda sinek yokkken meyvede zarar goruyorsaniz, zeytinkurdu olabilir.. bir de zeytinkurdu, meyve cok sertken zarar verebiliyor. zeytin sinegi icin, meyvenin yumusamasi ve yag tutmasi gerekli. arastirmalarim sonucunda gordugum zeytinkurdu tarafindan zarar gormus meyvelerin tamami dokuluyor. zeytin sinegine kiyaslanirsa cok buyuk bir zarar. zeytin sinegi ilaclamasi zeytinkurdu icin de etkili olur deniyor ama zamanlamasi zeytinsinegine gore cok erken. mesela buralarda, tuzakalarda sinek sayisi cok dusuk. oysa zeytinkurdu vurugu meyveler cok fazla. edremit te de zeytinkurdu zararinin bu sen cok fazla oldugunu ogrendim. edremitte gecen ay dolu, bu ay zeytinkurdu. ne diyebilirim?
zeytinkurduna karsi ilk defa mucadele yapacagim. yogun bolgelerdeki agaclari laser(spinosad480gr/lt) ile kaplama sekilde ilaclayacagim. daha az olan bolgelerde, donumde 1 agacin guneybati yonune success(spinosad240gr/lt) ile cazibeli yarim m2lik buygulamalar yapacagim. sonuclari ile ilgili bilgi veririm. ruzgarin durmasini bekliyorum aslinda. zeytinkurdunun cok urkek bir zararli oldugunu ve gunesli havalarda cok hareketli oldugunu ogrendim. yarin geceden itibaren ayisiginda bir uygulama yapabiliriz saniyorum.
laser ve success spinosad(bakteryel) bazli ilac markalari. dow agrosciences lisansli. amerikada zeytin icin lisansli olmalarina ragmen, turkiyede henuz lisans alamamislar. basvuru/deneme asamasindalar.
turkiyede zeytin icin lisansli neemazal adli urun var. botanik bazli. ama ticari bahceler icin cok pahaliya geliyor.
belki de bir birlik olusturup, hindistandan direkt ithalat yapip, maliyetleri dusurmeliyiz.
kimyasal ilaclarin son kullanim tarihleri turkiyede, uretim tarihini takip eden 2 sene olmasina ragmen, avrupada bu 4 sene.
bakteryal ve botanik ilaclar icin ise hindistanda 6 ay 1 sene arasi sure verilirken, bizdeki etiketlerde 2 sen olarak geciyor. hatta bazi saticilar, suresi gecmis ilaclari bile, onemli degil, geri gondersek de etiketi degistirip,izin alip tekrar bize gonderecekler rahatligi icinde davraniyorlar.
zeytin sinegi sayimi ile ilgili acil bilgilerimizi paylasmamizi tavsiye ederim. her bolge icin yillik bir harita cikartabiliriz.
firina baslamama az kaldi. bu arada herkes profillerini gunceller ise isimlerimiz ogrenebiliriz. sayin meyvelitepe gibi bir hitap bana cokgarip geliyor. ne dersiniz?
tsk, toros
|