Söylediğiniz çöp toplama sistemi içi benim oturduğum yer de pilot bölge olarak seçilen yerlerden biri (Özkanlar/Bornova).
Geçen seneden beri geri dönüşümü olan çöplerin ayrı toplanması işlemi gerçekleştiriliyor fakat malesef bölge sakinleri bu uygulamaya çok da kulak asıyor gibi görünmüyorlar.
Ne kadar acıdır ki kendi ev arkadaşlarım bile (kendileri de biyoloji öğrencileridirler) çöpleri ayrı ayrı atmaya henüz alışabildiler. Evde kedi gibi sürekli çöpü karıştıran biri var ve o da benim

. Sürekli olarak acaba yine çöpe birşeyler karışmış mı acaba diye kontrol eden biri oldum çıktım.
Benim değerlendirmeme göre bildiğimiz büyük boy (ben 1.58 boyundayım ve poşetin içine girdiğimde belimi 30-40 cm geçiyor

) mavi çöp poşetlerinden bir tanesi 3 ya da 4 günde ağzına kadar dolabiliyor bu geri dönüşümü olan materyaller ile. Düşünebiliyor musunuz, sadece üç kişinin yaşadığı evden çıkan atıklar bu kadar iken, tüm şehirden çıkacak atıklar dağlar oluşturacaktır.
Bunun yanında -her avrupa ülkesinde var mı bu uygulama bilmiyorum ama- Hollanda'ya gittiğimde gördüğüm, marketlerde naylon poşet ücrete tabi ve halkın büyük bir bölümü evlerinden kendi poşetlerini ceplerine koyup alışverişe o şekilde gidiyorlar.
Karamsarlık iyi değil derler ama ben Türkiye'de böyle alışkanlıkların edinilbileceğine ihtimal bile vermiyorum malesef. Azınlıkta olan bir grup kendini bilen, doğayı tanıyan insan güruhu kendi kendine doğayı korumak için çabalamaya devam edecek ama geriye kalan zavallı kesim ise bunu yapacakları rezillikler ile telafi(!) edecekler.