Konu: Palmiye
View Single Post
Eski 27-07-2009, 22:16   #405
hamibasoglu
Ağaç Dostu

hamibasoglu's Avatar

Giriş Tarihi: 01-09-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi keoma33 Mesajı Göster
selamlar hami bey tohumlar geldi çok teşekkürler.bir konu hakkında fikrini alacagım 3 yıl önce çanakkaleye 1000 adet washingtonia satmıştım söküm ve nakliye problemsizdi dikimi kendileri yapmışlardı 2 yıl sonra o bölgeye gittigimde birde ne göreyim tüm palmiyeleri tepeden budama yapmışlar tabiiki sonuç malum ragıp hocaya ugramıştım fotoları gördü güldü yazık dedi.sonrada senin otele gelmiştim dönüşte görüşememiştik çok uzattım galiba konuya geleyim.aynı yere maaliyet daha düşük olsun diye tüplü 3 yaşlı washingtonia önerdim dikimide ben yapacagım kısmet olursa şimdi ikna etmeye çalışıyorum (krizde tatili bedavaya getireyim)
palmiyelerdeki ölümleri bölgesel iklim şartlarına baglıyorlar bence budamadan öldüler çanakkale çok sert iklimi olan bir yerdegil galiba washingtonialar için belki sizden ve ragıp hocadan telefonla görüş aldırabilirim zahmet olmazsa dönüşte telefonlaşırız tanışma fırsatı olur.

merhaba,
rica ederim umarım başarılı sonuçlar alırsınız.
Gelelim Çanakkale meselesine.
Askerliğimi orada yaptım.Kışın oldukça sert, ancak Güney ve nispeten koruntulu mekanlarda 3-4 yaşlı palmiyelerin sorun yaşayacağını sanmıyorum.Ancak ser rüzgarlara maruz,tepe ve açıklık alanlarda daha kalın ve uzun palmiyeler kullanmakta fayda var.Örneğin 100-150cm gövdeli.Bir de dikim muhakkak suretle en geç Eylül olmalıdır ki,kök çalışsın ve Kışa daha hazırlıklı girsin.Aksi halde ağaç dengesini koruyamayabilir.Ve tabi donlu günlerde dikimi takip eden ilk yıllarda göbeği de kapsayacak bir sarmalama uygun olacaktır.Kış girişinde potasyumlu gübreler Köklerin dayanıklılığını arttıracaktır.Bir de taban suyu seviyesi yüksekse sıkıntı olur dikkat et.
diğer mesele de şu budama meselesi.
ben de anlamam üzerinde 2 yaprak bırakana kadar palmiyelere saldıranları.
Yahu bunun güzelliği yaprağında, ne kesiyosun Kavak budar gibi
Bir de uzasın diye kesenler var.Bu da yanlış.Sizler de görmüşsünüzdür tepeye doğru ok gibi sivrilen bir yapıya sahip uzun gövdeli palmiyeleri.
alt kısım kalın uca doğru çelimsiz ve sivri.İşte bu zihniyetin ürünleri bu ağaçlar.
Ağaç gövdesinin dengesini koruyabilmesi için alt yapraklar iyice eğilip bükülmeden kesilmemeli.Zira yaprağın gövdeyle birleşme yeri de gelişerek gövdenin bir parçası oluyor.O kısmı besleyen de Fotosentezi gerçekleştiren yapraklar,e sen onları kesersen uca doğru çelimsiz ve ince,rüzgara ve hastalıklara karşı zayıf bir bitki elde ediyorsun.
selamlar

hamibasoglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön