View Single Post
Eski 27-07-2009, 01:04   #155
MeyveliTepe
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Sn.Torosyuksel,

Bir organik zeytin yetiştiricisi olarak yazışmalara katılmanız ne güzel. Eminim bizimle paylaşabileceğiniz pek çok deneyiminiz vardır.

Zeytin kurdu bizim buralarda çok görülen ve farkedilen bir zararlı değil. Mesajınızdan sonra epey bir araştırdım. Literatürde de zeytinin ana zararlılarından sayılmıyor.

Elbette bu zarar yapma potansiyelinin az olmasından değil. Aksine zarar yapma kaabiliyeti oldukça yüksek. Sadece istatistiklere ve bu güne kadar meydana getirdiği toplam zararlara göre böyle nitelenmiş.

İşin kötü tarafı, kontrol yöntemleriyle ilgili olarak ikincil zararlı diye üzerinde çok fazla araştırma yapılmamış. Şöyle yapılırsa iyi kontrol edilir diye dişe dokunur bir şey bulamadım (zehirler haricinde ve ağaçları silkeleyip erginleri düşürmek dışında).

Fakat, yumurtlama ve larva durumu bakımından zarar şekli zeytin sineğine benziyor. Kaolin kilinin önleyici etkisi olabilir belki diye aklıma geldi.

Bu arada bir soru da ben sorayım. Spinosad'ı ağaçlara kaplama olarak mı, kısmi ilaçlama olarak mı uyguluyorsunuz? Kaplama olarak uygulanmasına organik zeytincilikte izin veriliyor mu?

Teşekkürler

Not: Fırınınızı merakla bekliyoruz.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön