View Single Post
Eski 25-07-2009, 20:03   #90
hizals
Ağaç Dostu
 
hizals's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-05-2007
Şehir: Antalya
Mesajlar: 320
Hassasiyetiniz öyle bir noktaya gelmiş ki bardağın sürekli boş tarafına bakmaya başlamışsınız. Üretici olduğunuzu bilmiyordum bu mesajınızda öğrenmiş oldum. Bir üretici olarak bu işin içinde bir insan olarak bunları söylemeniz daha da üzdü beni.
Öncelikle her ürünün raf ömrü bulunur ve bu raf ömrü sınırları içinde ihracat gerçekleşir. Örneğin hasat edilen bir ürün ersi gün üretime alınıp paketlenip aynı gün hasat edilirse kiraz için konuşursak yaklaşık 21 gün sürede tüketilmiş olması gerekir.(soğuk zincir koşullarında hasat edildiği formunu koruyarak) 4-5 günlük yol sonrası indirilen ürün 1-2 gün marketlere dağılması sürer ve 1 haftada reyonlara ulaşır. Yani ürünün satılıp tüketilmesi için 2 haftalık süre kalır. bu en hızlı ihracat koşulları için geçerlidir. Diyelim ki analizler sonucu çok tehlikeli değerlerde kalıntı tespit ve parti reddedildi. İnceleme raporu tamamlanana kadar ekspertiz yapılması, tüm izlenebilirlik kayıtlarının gözden geçirilmesi ve karşılıklı mutabakat sağlanmadan o parti hiçbir şekilde bulunduğu yerden oynatılamaz. Çünkü her yerde olduğu gibi Avrupa'da da uyanık ithalatçılar sırf Türk ürününü baltalamak için sahte raporlar düzenleyip sanki üründe kalıntı varmış gibi ya da reklamasyon yedirip fiyatını düşürmek için çürük çarık çatlak ürün gelmiş gibi senaryo üretirler. Bunu en iyi Rusya yapıyor o da hem siyasi hem ticari sebeplerdendir.
Rusya bizim ürünlerimizde Avrupa MRL değerlerinin 10 da biri kalıntı çıktığında partiyi ve ihracatı durdururken aynı Rusya Azerbaycan'dan aldığı meyvelerde kurt değil köpek çıksa kabul ediyor. Nedeni ise çok basit petrol ve gaz alışverişi
Ruhsatsız ilaç kullanımı üreticilerin kabahati değil tamamen ilaç bayin düzensizliğindendir. İlaç bayilikruhsatının kiralanması sonucu dükkanı açan veya dükkanın başında duran mühendis olmayan , bitki koruma hakkında sadece ilaç firmalarının satış marjlarını dikkate alarak satış yapan kişiler bu işi körüklemektedir. (bilinçli yapanları tenzih ederim)
İzlenebilirlik konusunda noteri yanına alıp bunu ispat etmiyor oluşu tüketicinin insiyatifinde olan bir durumdur. Şikayet eden birisi bunu yapıp ispat ederse sistemin eksikliklerini giderecek önlemler ortaya çıkabilir. Ancak ben süpermarketlerden alınan ürünlerde ilaç kalıntısı çıkacağını düşünmüyorum. Çünkü hiçbir büyük market zinciri kalıntı olan bir ürünü bünyesine katacak kadar amatör mal kabul sistemine sahip değildir. İhracatcılar ya da marketlere ürün yapan kuruluşların denetimlerinde (ciddi olanlardan bahsetmekteyim) ne gibi zorunlulukları yerine getirmesi gerektiği ile ilgili detayları standartların içinde görebilirsiniz.
Ancak insanoğlunun doğasında var , ne olursa olsun en iyisi kendi yaptığıdır.

hizals Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön