View Single Post
Eski 25-07-2009, 09:58   #669
Fatihsahin07
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 27-06-2009
Sayın thomasina,

Gövdesinden anlaşılıyor, difenbahyanız önceden epey büyükmüş. Bu nedenle kök yapısı sağlamdır kolay kolay birşey olmaz. Benim bildiğim doğrulara göre bu çiçeğin huzura kavuşması için iki yol var. Birisi uzun vadeli, diğeri kısa vadeli. Bitki benim olsa ben bu ikisinden birisini yapardım;

1- Çiçeği güneşe koyarsınız, kendine gelir. Nerede bu güneş diye uzamayı bırakır ve güneşi buldum, şimdi biraz dallanayım der. Yanlarından yavrular verir. Bu bence 3-5 ay daha sürer. Üstteki dal öyle kalır, ince ve uzun. Gövdesi kolay kolay kalınlaşmaz bu nedenle yeni yaprakları da çok sağlıklı olmaz. Sapları uzun olmayabilir ama yapraklarının büyük çıkacağını sanmıyorum. Fotoğraftan gördüğüm kadarıyla çiçek topraktan 1 karış üzerinde bir yerde değişim yaşamış, yana doğru patlamış. Yandan sürgün verince oradan ayırmak lazım.

2- Bu yöntem biraz canice hızlı ama tehlikeli. Elime maket bıçağını alırım, bitkiyi topraktan 5 göz (boğum) yukarıdan yatay şekilde keserim. Saksı filan değiştirmeden, aynı saksıda küçük bir tepe gibi toprağı ortaya doğru yığarak bitkinin en üstten bir gözü açık kalacak şekilde etrafını toprak ile doldururum ve yine güneşe koyarım. Yanlarından patlar, üst tarafı güzelce kendini tedavi eder ve gömülünce çürümeyecek şekle gelir. Yavrulardan 2-3 yaprak çıkar. Sonra saksı değiştirir, kesik yerde toprak altında kalacak şekilde toprağa gömerim.

Sonra yapraklı olan kısmı, üstten 7 göz alta doğru keserim. 4 gözdeki yaprakları alırım. ve köklendiririm. Yalnız kesik yaprak çok olduğundan suyunu değiştirmezseniz çürür. Çürümesin derseniz yaprakları almadan köklendirin, ekerken yaprakları alın. Fazla sulamayın, yine çürür. Köklendikten sonra, her yaprak çıkarışında eski yaprakları budar, tüm yaprakları yenilerim. İkinci difenbahya da hazır.

Orta kısmı da altını çapraz keser suya koyarım köklenir, yeni sürgün verir muhtemelen. Şuanki orta kısmın üzerinde kalacak çıkıntıyı da alır, yeni sürgüne yol veririm.

Bu üçünden biri kesin tutar, hepsi tutarsa eş dost çiçek sahibi olur

Eklenen Resimler

Fatihsahin07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön