View Single Post
Eski 25-10-2006, 09:34   #102
Tanus
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 06-10-2006
Merhabalar ;

Dün Erkan abi ile uzun uzun sohbet ettik msn üzerinden.Sağolsun tüm bildiklerini karşılıksız paylaşma gayretinde.Benim hem bir sorum hemde teorim olarak adlandırabileceğim bir konum mevcut.

Şimdi genel olarak tüm bitkiler/ağaçlarda bu torf karışımı tutturma vs vs çabamız,aslında herkezin bildiği gibi doğayı taklit etme uğraşımızdır.Şimdi yazıcaklarım terraryum tarzında bir ortamınız varsa sağlıklı olucaktır kanaatimce.

Carnivor bitkilerin bir kısmı (çoğunluğu) bataklık tarzında yerlerde yaşıyorsa ve bizde eğer Türkiyede gerekli olaran torf ve maddeleri bulamıyorsak.Belkide göl/gölet etrafındaki bataklıklardan toprak alıp kullanabiliriz.Tamam,kabul steril değil ama bu bitkiler doğada ne kadar steril yerlerde yaşıyorki ? Evet börtü böcek,solcan,zararlılarda olcak ama bunlarında ilaçları,tedavileri var.Bunlara ek olarak terraryumunuz varsa çok dert edilecek bir şeyde değil(bence).Bu bir öneri , olurunu olmazını bilmiyorum denemekten zarar gelmez bence.

Bir diğer konuda google.com da "torf" diğe aratınca,bolca firma var ve onlarca torf türleri mevcut.Mesela bir firmanın sitesinde mantar torfu adı altında bir torf var,özellikleri şöle ;

Kültür mantar üretiminde kullanılan bir torftur,hava geçirgenliği özelliği olup su tutma kapasitesi yüksektir.Olgunlaşmamış torfların karışımından hazırlanan ph ı ve ec si ayarlanıp özel karışımlarla desteklenmiştir.

İşte bunun gibi aslında onlarca türde değişik torflar var türkiyede üretilen,sadece biraz bakınmak araştırmak lazım.İlla carnivor ve orkide türlerinin nispeten diğer torflara göre daha rahat edebileceği karışımlar bulmak mümkündür diğe düşünüyorum.Bilmiyorum sizin görüşleriniz nedir ?

Birde mesela bonsai severlerin kullandığı akvaryumculardan alabileceğimiz volkanik kırık vs vs lerde belki bu bitkilerde kullanılabilir veya kedi kumu vs ?
Burda amaç ph ı nötr seviye düzeylerinde tutmak ve hava drenajı sağlamak ise,bence hava drenajı nispeten sağlamak için yeterli materyal Türkiyede bulunmakta.Ph işine gelince bilmiyorum belki bazı tarımsal ilaçlar ürünler ph olayında bize yardımcı olabilir ?

Hem öneri hemde sorular içeren bir msj oldu.Bakalım işi bilenler nediycek

Tanus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön