Konu: ormancılık
View Single Post
Eski 27-05-2005, 23:11   #9
malina
agaclar.net

malina's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2004
2) ORMANCILIK VE İLGİ ALANINA GİREN MESLEK SORUNLARI:

Odamız özet olarak Çevre ve Orman Bakanlığının yeniden yapılanması ile önemli gördüğü genel ve mesleki sorunlari ülkemizin yüksek menfaatlerini de göz önüne alarak aşağıda özetlemiştir.

a) Kamu kurum ve kuruluşlarının yeniden yapılanmasında, ormancılık kurumlarının geçmişte çok sık yer değiştirmiş olması ve bu durumdan kazanılan deneyimlerden yararlanılmalıdır. Ormancılığın yeniden yapılanmasında, bir bütünün birbirini olumsuz etkileyecek şekilde parçalanmaya zorlanması, hep rasyonel olmayan sonuçların çıkmasına neden olmuştur.

O nedenle yeni düzenlemede; ormanların devamlılığının olmazsa olmaz şartı konumunda olan tohum, fidan, orman içi ağaçlandırma, orman içi mesire yerleri, av ve yaban hayatının korunması, orman köy ilişkileri hizmetleri bölünmeden Orman Genel Müdürlüğünün yapısı içinde yer almalı, ormancılık hizmetlerin özelliği gereği bölgesel konumu mutlaka korunmalıdır.

b) Yer ayrımı yapılmadan, erozyon kontrolü, çölleşme, çığ, heyelan ve sellerle mücadelenin bir çatı altında birleştirilmesi sağlanmalıdır.

b) Milli parklar, korunan alanlar, doğal sit alanları bir çatı altımda olmalıdır.

c) Çevre yönetiminde etkinliğin sağlanabilmesi için, çevre yönetimi ile çevresel etki değerlendirmesinin bir çatı altında birleştirilmelidir.

d) Ülkede kırsal kesime hizmet götüren tüm kurum ve kuruluşlarda koordinasyonsuzluk hakimdir. Bu durum zaman , emek ve ekonomik israfa neden olmaktadır. Bunu önlemenin temel yolu, ülkenin sahip olduğu 26 büyük su havzası temeline dayalı, havza planlamasının yapılıp, uygulamaların önceliklere göre, eş zamanlı ve eş mekanlı olarak yapılması ile mümkündür. Bu durum ise “Havza Temel Yönetim Kanunu” nun çıkartılıp gerçek anlamda katılımcılığın sağlandığı havza yönetim birimlerinin kurulup çalışmaya başlaması ve koordinasyonun sağlanmasıyla ile mümkün olacağını düşünüyoruz. 19.04.2005

Ali KÜÇÜKAYDIN / Oda Yönetim Kurulu Başkanı

Eşre GİRGİN / Oda AR-GE Komisyonu Başkanı

http://www.ormuh.org.tr/html/meslekyt.htm (Çalışmıyor)

http://www.ormuh.org.tr/yeni_html/gu...yasasureci.htm

Düzenleyen malina : 12-02-2006 saat 15:45
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön