Konu: Mango
View Single Post
Eski 24-07-2009, 17:46   #13
YeşilSeven
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-01-2009
Benim Mango

Arkadaşlar biraz sizi kıskandırayım, az önce Mısırdaki arkadaşım göndermiş 2 kg kadar. yarın fotolarını koyarım. Geçen hafta bir başka arkadaşım göndermişti yine Mısırdan. Haziran ayı Mısırda ve Afrikanın genelinde mango sezonunun açılışı. 1 ay önce de Senegal'e giden arkadaşım 2 adet getirmişti. Sadece Havai civarında mangonun 143 türü yetişiyor. Mısırda mango çok meşhur ve hatta iddia ediliyorki en iyi mangolar orada yetişiyor. Türkiyede marketlerde satılanların tat olarak alakası yok çünkü hepsi de çok erken toplandıkları için malesef tatları iyi değil. Ama hem Senegalden gelen hem de Mısırdan gelenlerin müthiş bir tadı var. Senegalden gelenler aşı olmayıp doğal, kendi yetişen ağaçlardan toplananlardı. Senegalin bazı bölgelerin yer gök doğal muz ve mango ormanı (bahçesi demiyorum ) Tırları yanaştırıp ormandan topluyorlar. Sadece toplama için işçilere para ödüyorlar.
Türkiyede serasız yetişeceğini pek aklım kesmiyor, çünkü sürekli yeşil bir bitki. Bir kere şu anda yurtdışından getirtebilirseniz çekirdekten taze meyve çekirdeğinden yetiştirme şansınız var. Benim fidan 1 aylık ve şimdi 30 cm oldu. Ekte koyduğum fotolarda tabakta Mısırdan gelenleri ve Senegalden gelip fidan olanı görebilirsiniz.
Ama şunu söylemeden geçemeyeceğim, olgunlaşan mangonun yaydığı koku tüpgaz kaçağından beter. Kapalı ortamda acaip koku yayıyor. Geçen hafta ofise 1 kasa dağıttık, kokusu 3 gün de zor çıktı.
Aşı meselesini Mısırda araştırıyorum, ordan bir müddet sonra aşılı fidan getirtmeyi de düşünüyorum.
Mısırdan gelenler 3 boydu, ceviz kadar olan, yumurta kadar olan ve elma büyüklüğünde olanlar. Neyse çıkmam lazım tecrübelerimi aktarmaya devam edeceğim. Bu arada, Annona türlerinin tohumlarında 7 tür ve Rollina sonunda çimlendi ve fide haline geldi. Fotoları sonra ekleyeceğim.

Eklenen Resimler

YeşilSeven Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön