Konu: ormancılık
View Single Post
Eski 27-05-2005, 23:11   #8
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,245
BAŞBAKANLIK MÜSTEŞARI SAYIN ÖMER DİNÇER BEYE SUNULMAK ÜZERE

ORMAN MÜHENDİSLERİ ODASINCA HAZIRLANAN RAPOR

Orman Mühendisleri Odası, Orman Mühendisi, Orman Endüstri Mühendisi ve Ağaç İşleri Endüstri Mühendisi unvanına sahip üyelerden teşekkül etmektedir. Odamızın halen 8600 kayıtlı üyesi bulunmaktadır.

Odamız yönetim kurulu ilgi alanındaki çalışmalarını, meslektaş ve meslek sorunları olmak üzere iki bölümde ele alarak sürdürmektedir. Çalışmalarımızın bilimsel temellere dayandırılması amacıyla, odamız bünyesinde araştırma ve geliştirme komisyonu kurulmuştur.



1) MESLEKTAŞ SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ:

Odamızın çalışmalarında birinci önceliği bu konu almaktadır. Zira sorunları çözülememiş bir meslek mensubunun, çalışmalarında motivasyon sağlanamayacak, dolayısıyla istenilen başarının gerçekleştirilmesinde arzu edilen seviye çok zor sağlanacaktır.

a)Mevcut durum:

Ülkemizin orman varlığı 20.7 Milyon Hektardır. Bu miktar ülke alanının yaklaşık %27 ni kapsamaktadır. Ormanların tamamına yakını devletin mülkiyetindedir. Anayasamızın 169 ve 170 inci maddeleri uyarınca ormanların korunması, geliştirilmesi ve işletilmesi devlete aittir. Anayasamız uyarınca özel ormanların gözetimi ve denetimi de devlete tarafından yerine getirilmektedir.

Ülkemizde dokuz adet Orman Fakültesi bulunmakta ve bu fakültelerden her yıl yaklaşık 300 civarında yeni mühendis mezun olmaktadır. “Çevre ve Orman Bakanlığı” ve “Orman Genel Müdürlüğü”nün Orman Mühendislerine ihtiyacı olmasına rağmen, yeterli miktarda mühendis bu kurumlara atanmamaktadır.

Tüm ormanlar devletin tekelinde olduğundan devletin bu kesimin özel sektörde çalışmasını sağlayacak düzenlemeler yapmadığından yeni mezunlar hızla artmakta ve yeni işsizler ordusuna katılmaktadır.

b) Sorunlar:

a.1) Devlet kadrolarında açık bulunan pozisyonlara yeterli miktarda Orman Mühendisi atamaları yapılmamaktadır. Ormanların devamlılığını etkileyen teknik ormancılık hizmetlerinin sürekliliği sağlayacak teknik eleman sürekliliği tam olarak sağlanamamaktadır.

a.2) Devlet kadrolarına açıktan mühendis ataması yapılamadığı gibi, ihtiyaç olan ormancılık teknik hizmetlerinin satın alınması yoluyla sağlanabilmesini gerçekleştirecek yasal düzenlemeler yapılmamakta ve yeni istihdam olanakları yaratılamamaktadır.

c) Çözüm önerileri:

c.1) Çevre ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü kadrolarında açık bulunan mühendislikler doldurulmalı ve çalışan mühendislerin özlük haklarında iyileştirmeler yapılmalıdır.

c.2) Devlet de çalışma imkanı bulamayan yeni mezun mühendislere mesleki yeterlilik eğitimleri verilmelidir.

- Her türlü ormancılık hizmetlerinin serbest piyasadan satın alınabildiği, mühendislik hak, yetki ve sorumluluklarının belirlendiği, mesleki kariyerlerin öne çıkartıldığı bir sistemin oluşturulması için yasal düzenleme yapılarak, “Serbest ormancılık ve orman ürünleri büroları” ile “Yeminli ormancılık ve orman ürünleri büroları” kurulması sağlanmalıdır. Böylece bugün devletin yapmakta olduğu bir çok işler daha süratli ve daha ekonomik bir şekilde serbest piyasadan temin edilmiş olacaktır.

c.3) Ülkemizde ormancılık teknik hizmetlerini yürüten mühendislikler, diğer ülkelerde olduğu gibi düzenlenmiş meslekler arasına alınmalıdır. Böylece Orman Mühendisliği, Orman Endüstri Mühendisliği ve Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği meslekleri, hükümetimizce imzalanan, AB müktesebatının yüklenilmesine ilişkin “Ulusal programda” ifade edilen ve serbest dolaşımın şartlarından olan “Düzenlenmiş meslekler” arasına alınmış olacaktır.



d) Sorunların çözümüne yönelik odamızın yaptığı çalışmalar:

d.1) Temel mesleki eğitim seminer çalışmaları: Odamız, Çevre ve Orman Bakanlığının ormancılık kesimi ana hizmet birimi genel müdürlükleri ve Orman Genel Müdürlüğü arasında, eğitimde işbirliği protokolleri imzalayarak 200 işsiz orman mühendisine uygulamalı mesleki temel eğitim vermiştir. Eğitimlere imkanlarımızın elverdiği ölçüde devam edilecektir.

d.2) Meslek yetki yasası hazırlık çalışmaları: Odamız, “Orman Mühendisliği, Orman Endüstri Mühendisliği ve Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Hakkında Kanun Taslağı” çalışmalarını geniş bir katılımla tamamlamış ve Çevre ve Orman Bakanlığına sunmuştur. Bakanlık, bu yasa üzerinde gerekli düzenlemeleri tamamladıktan sonra, 01.Mart.2005 tarihinde Başbakanlığa göndermiştir. Bu yasa taslağının yasalaşması halinde, devlete yük getirilmeden, devletin yaptığı önemli işlerin devletin denetim ve kontrolünde hizmet satın alınması yoluyla gerçekleştirilecektir. Böylece ehliyetsiz kişilerin bu mesleğin konularını yapması ortadan kalkacak ve ülkemiz ekonomisi ve kaynaklarında önemli oranda tasarruf sağlanmış olacaktır.



Bu yasa niçin ihtiyaç duyulmaktadır?

- Ormancılığın bir ekosistem yönetme sanatı olması, kendine özgü teknik kuralları bulunan karmaşık ve çok boyutlu meslek olması, onlarca yıl ötesinin görülüp planlanarak uygulamaya geçilebilecek bir disiplin olması vb. nedenlerle yalnızca Orman Mühendislerinin yapabilecekleri meslek olması,

- Avrupa Birliği sürecinde, bu mühendislik mesleğinin “Düzenlenmiş meslekler” statüsüne kavuşturulması; Devletin küçülme politikasına uygun, devlete yük olmadan, devletin yükünü alacak ve istihdam yaratacak, hizmetlerin serbest piyasadan satın alınabilmesine olanak sağlayacak sistemin oluşturulmasının zorunlu olması,

- Devlet Ormancılığından millet ormancılığına geçişin temel yasal alt yapısı oluşturularak, özel ormancılık ve özel ağaçlandırmanın önünün açılabilmesi için böyle bir yasaya ihtiyaç duyulmaktadır.



Bu meslek yasası, ülkemize ve ormancılığımıza ne kazandıracaktır?

- Avrupa ülkeleri başta olmak üzere, dünyanın bir çok ülkesinde uygulanmakta olan, devletin denetim ve gözetiminde, ormancılık hizmetlerinin serbestçe satın alınabileceği bir ormancılık hizmet sektörü, ülkemizde de ortaya çıkacak ve dünyada ki benzer uygulamalar başlatılmış olacaktır.

- Avrupa Birliği Müktesabatının üstlenilmesine ilişkin ve hükümetimizin imzalamış olduğu Türkiye Ulusal Programının, “Üyelik Yükümlülüklerini Üstlenebilme Yeteneği” ana başlığı altındaki, kişilerin serbest dolaşım bölümünde, öncelikli olarak mesleki niteliklerin karşılıklı tanınmasına ilişkin sistemin çalışabilmesinin temel unsurlarından birini “Düzenlenmiş meslekler” oluşturmaktadır. Bu yasa ile “Orman Mühendisliği, Orman Endüstri Mühendisliği ve Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği” meslekleri düzenlenmiş meslekler statüsüne kavuşturulmuş ve böylece AB müzakerelerine başlama tarihini alan ülkemiz için bir eksiklik giderilmiş olacaktır. Yüksek mesleki standartların gelişmesi sağlanacaktır.

- Kıt olan odun ve odun dışı orman kaynaklarımızın, devletin belirleyeceği amaçlar doğrultusunda, milletin refahına, millet tarafından katılımcı bir yaklaşımla yönetebilmelerinin yasal alt yapısı oluşturulacaktır.

- Ormancılık ve orman endüstrisi (Odun ve odun dışı ürün) hizmetleri, tohum, fidan, ağaç, üretim, endüstri ve tüketim ekseninde bir bütün olarak topluca ele alınacaktır.

- Diğer taraftan Devletin yeniden yapılanmasında, ormancılık hizmetleri merkezi yönetimin yanında yerel yönetimlerce de yapılabilecektir. Bu kurumların ihtiyacı olan ormancılık teknik hizmetleri satın alabilecekleri devletin denetiminde, Orman Mühendisleri Odasının koordinasyonunda çalışacak “Serbest Ormancılık ve Orman Ürünleri Büroları” ile “Yeminli Ormancılık ve Orman Ürünleri Büroları” oluşturulacaktır.

- Kamu kaynaklarının boşuna israf edilmemesi için, kamu kurum ve kuruluşlarının yapacakları ormancılıkla ilgili mal ve hizmet satın almalarında, Bakanlar Kurulunun çıkartacağı karar çerçevesinde disiplin sağlanacaktır. Böylece ülkemiz doğasının ekolojik ve biyolojik kirlenmesinin önüne geçilecektir.



e) Başbakanlık Müsteşarı Sayın Prof. Dr. Ömer DİNÇER Beyden beklentimiz:

Halen Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğünde bekleyen, “Orman Mühendisliği, Orman Endüstri Mühendisliği ve Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği” yasa tasarısı taslağının bir an önce yasalaştırılması için, başta Sayın Başbakanımız olmak üzere, Bakanlar Kurulunda gerekli girişimlerde bulunmanızdır. Böylece, ormancılık tarihinde yeni bir dönemin başlatılmasında unutulmayacak ve onurlu bir yer almış olacaksınız.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön