Selamlar,
Her gün burada yeni bir bilgi öğrendiğim "Çim ekimi" ile ilgili, sizlerle son çalışmamı paylaşmak istedim.
Alanım yaklaşık 9 m2. Günün büyük bir kısmında gölge kalıyor. Bu alanı önce ot ve taşlardan temizledim. Sonra bir güzel çapaladım ve tırmıkla tesviyesini yaptım. Sonra alana m2'ye 20gr gelecek şekilde başlangıç gübresi (9-23-14; tohum ile aynı markanın ürünü) uyguladım ve tekrar tırmıklayıp suladım.
Ertesi akşamüstü, m2'ye 70gr olacak şekilde (en azından öyle yapmak için gayret gösterdim, ama daha çok homojen dağılıma özen gösterdim diyebilirim. Gramaj artmış da olabilir. Ama 80 olmamıştır.) 7'li karışım "Liverpool" tohum ektim. Ekmeden önce toprağı son kez tırmıklayıp kare düz bir aparatla pat-pat vurarak sıkıştırdım. Tojumu serptikten sonra da üstünü torf ve gübreli bahçe toprağı karışımıyla kapattım. Sonra tekrar pat-pat sıkıştırdım.
Ekimi Temmuz başında yaptım. Tam ekim zamanında birkaç günlük sıcaklık düşüşü ve ara ara yağan yağmur şansıma oldu açıkçası
Karışım bilgileri:
L.Perenne BARTWINGO 15%
L.Perenne BARMINTON 25%
F.Rubra Rubra BARUSTIC 15%
F.Rubra Commutata OLIVIA 20%
F.Arundinacea BARLEXAS II 10%
Poa Pratensis BARON 10%
Agrostis capillaris HIGHL.BENT 5%
Çimlenme süresi boyunca (düne kadar) toprak sıcaklığını ölçtüm. Gündüz ortalama 22-23°C civarında seyrederken, en yüksek 25°C seviyelerine ulaştı. Gece de 19°C civarı seyretti.
Ben de uygun çimlenme ortamına yardımcı olmak için, toprak sıcaklığını düşürmek amacıyla, ilk 3 gün bölgeyi kısa ve sık yağmurlama ile suladım. Böylelikle sıcaklığı 23°C seviyelerinde tuttum. Olası mantar oluşumunu önlemek için de PERAS uygulaması yaptım (teşekkürler Mine hanım).
İlk 5 gün sabah akşam suladım, Çimlenme 6.gün itibariyle başladı, ben de akşam sulamasını bıraktım. Yalnız son 4 gündür sabah sulama yapamadığımdan, akşam güneş kaybolduktan hemen sonra sulama yaptım. Zaten sabah yoğun nemden ötürü çim üstünde çiğ oluyordu.
Sulama ilgili şöyle bir data var elimde : Alana 40-50lt su verdiğimde hafif hafif gölleşmeler başlıyor. O yüzden ben de sulamaya 5 dk ara verip 2 parti şeklinde toplamda 80 lt su veriyorum. Çok da vermek istemiyorum, çünkü alanım günün büyük bir kısmında gölge.
Çalışmamın sonucu ekteki fotoğraflarda. Yorum ve eleştirilerinizi paylaşabilirseniz sevinirim. Benim bir tane var mesela, bu alana gölge karışımı kullanmalıydım diye düşünüyorum.
Bu akşam Turf-set uygulayacağım.
Sağlıklı günler dileklerimle,