Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe
Kaolinin öğle sıcağında uygulanmasıyla ilgili görüş sormuşsunuz.
Fakat, sıcaktan iyice kızışmış yapraklara bir sıvının atılması, bir süre, kuruyuncaya kadar damlacıkların yaprak ve meyvelerde kalması mercek etkisi yapabilir.
Bu yüzden ben olsam güneşin çok sert olduğu saatlerde bitkilerin üzerine sıvı atmazdım 
|
Sn. MeyveliTepe,
uyarınız için teşekkür ederiz.
Anlattığınız durum tüm kimyasal ve kimyasal olmayan sıvılar için de geçerli ve öğle saatlerinde yapılan ilaçlmalarda bu mercek etkisi ile yapraklar hatta meyveler zarar görüyor,
bu durum bazen hastalıklarla bile karıştırılabiliyor.
Kaolin kilinin atıldıktan sonra hızla kurumasından bu sonucu çıkarmıştık.
Bizim bu bölgede nedense rüzgar hiç eksik olmuyor. Bazen öğleden sonraları rüzgarsız birkaç saat yakalayabiliyoruz.
Zaten Evliya Çelebi, Aliağa' ya gelmiş, üç ay kalmış ve seyehatnamesinde, bu bölgeye '' rüzgarlı bayır '' ismini vermiş.
Uyarınız dikkate alınacaktır.
Benim sormak istediğim, kaolin zeytin tanelerinin üzerini sanki, yapraktaki gibi tam bir kaplama yapmıyor gibi geldi.
Burdan yola çıkarak, kaolinin daha pürüzsüz ve iri olan japon elmalarında tam kaplama yapıp yapmayacağı endişesi.
Bir başka kaolin uygulaması zorluğu ise, biraz büyük sürgünlerin tam uclarının iyi kaplanamaması. Burada da yeni sürgünlerin ucunu körelten (sanırım örümcek zararlısı) zararlıya etkisini merak ediyoruz.
Siz uygulamanızda bunları gözlemlediniz mi, yoksa biz mi birşeyleri atladık.
Saygılar
(Ayhan kaptanın uyarsı, taralın memelerini daha ince olması ve toz gibi zerrecikler şeklinde püskürtme yapması, gerekliliği)