Merhabalar,
Direkt ateşe maruz kalarak pişen et ve benzeri gıdaları tüketmemek gerektiğini devamlı okumaktayız. Izgara, dolayısı ile mangal terkedilmesi gereken keyflerden maalesef. Ancak süper yaratıcılar sağolsunlar boşlukları anında dolduruyorlar. Tokat sobası alternatiflerden biri iken yanına gaz tenekesi de geldi şükürler olsun.
Bir saat önce sobacıları dolaştım. İlk girdiğim imalatcı isteğimi dinledi ve tamam abi yaparız sana bir tane bu düzenekten dedi. Ben üste kapanan tenekeyi de galvaniz saçtan yaptırmayı düşündüm. Sebebi de teneke ile pişen tavukların genelde yandığını görüyorum yukarıdaki resimlerde. Sacı çok az kalınlaştırmanın bunu önleyeceğini düşündüm. Alta bir tava yaptıracağım 35X35 cm. tavanın ortasına 5 cm.lik ince bir çelik boru kaynatılacak. Bu boruya kurşun kalem kalınlığında seyyar ve yuvarlak çelik bir şiş oturtulabilecek. Bu şişinde orta kısımlarına büyükçe bir rondela kaynattıracağım ki gerekirse yukarıdan bir ızgara geçireyim şişe ve onun üzerinde köfte, balık vs. de yapabileyim.
Teneke vazifesi görecek şişin üzerine yaptırılacak kapakta da bir ufak pencere olsa arada kontrol için çok iyi olur diye düşünüyorum.
Tam kararımı verir yaptırırsam teneke düzeneğini fotoğraflayıp koyarım buraya.
Hoşçakalın.
|