View Single Post
Eski 22-10-2006, 20:30   #29
Halit Togay
Ağaç Dostu
 
Halit Togay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2005
Şehir: Ataköy-İstanbul
Mesajlar: 726
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ateş Öztan
#9 nolu mesajımda, yerli, İstanbuldan bir hünnap fidanı resmi var.
Meyveleri kahverengine dönünce yeniliyor. İlk resim hünnap değil, İğde,
Diabete iyi geldiği konusunda şüphem var. Fazla şekerli bir meyve, kurutulmuşlarını Bolu yolundaki Berceste de bulabilirsiniz. Şu an tazeleri İstanbul'un bazı lüks manavlarında satılıyor. Eskide Yalova köylü pazarından da alıyordum. hala pazar ve köy ürünleri var mı? Bilemiyorum.
Kurutulmuşu aktarlarda var .
Pamukkale Üni. Tıp Fak. Fizyolojide zizyphus jujuba (hünnap) nın tıbbi kıymeti ile ilgili çalışıldığını biliyorum. Hatta çalışmayı yapanla tel ile görüşmüştüm.
Ençok yetiştiği yerlerden biri de Denizli İli Çivril İlçesi Homa Köyü (Gümüşsu yeni ismi) Işıklı Gölü'nün (göl kurutulmuş) kuzeyindeki dağlara yaslanmış birsıra köy var burada ; Yuva Köyü ve Beydilli Köyü'nde de sınırlı miktarda yetişiyor.
Nerden mi bu kadar iyi biliyorum , hünnap (mahalli ismiyle innabi) fidanı almak için bir hafta sonu buraya gittim de oradan biliyorum .
Gölün kuzeyindeki dağın yamaçlarından kesilen ardıç tomrukları halen evlerin esas inşaat malzemesi.
Harika yerler manzara mükemmel dağ ayrı güzel ova ayrı . Hem de o çok sevdiğim hünnaplardan var. Gene gidersem belki sitede ilan eder birkaç kişiyle birlikte gideriz.
İlk sefer Homa'dan söktüğüm fidanların hiçbiri tutmadı . İkinci defa sökülenlerin iki ocağı kurudu beşi tuttu. Bir sene daha önceden Bostancı'dan söktüğüm fidanların ikisi zaten tutmuştu. İlk sefer sökülenlerin niye tutmadığını sanırım anladım iki fidanı birlikte ocak halinde dikmek gerekiyormuş. Hepsi şuan Çatalca Subaşı Köyü'nde dikili.
Bu yazıyı yazarken tekrar tel ettim , fidan ve taze hünnap sipariş ettim.
Bu ağacı bilen gerçekten çok az işyerimde verdiğim insanlar önce benim yememi bekliyor sanki zehirli olabilirmiş zannediyorlar. Halbuki çocukluğumun geçtiği Kızıltoprak ve hatta Bostancı'ya kadar olan bölgede köşkler ve eski evlerin bahçeleri hünnap dolu idi. Çalımsı dikenli yapısı ve düşen tohumlardan akasyalar gibi kolayca çoğalması sebebiyle çit bitkisi olarak da kullanıldığına şahit oldum.
Erguvan sevenler gibi bir hünnap sevenler grubu da doğuyor galiba.

Halit Togay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön