View Single Post
Eski 20-07-2009, 13:17   #36
Ent
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 11-01-2008
Siz de çok iyi biliyorsunuz, koşulları detaylı anlatınca sanki zor bir bitkiymiş gibi geliyor kulağa oysa iş uygulamaya gelince korkulacak, zor gelecek herhangi birşey yok. Ben de çok matah bir yöntem uygulamıyorum ama maruz bıraktığım koşullar güzel sonuç vermiş madem, onları etraflıca anlatayım. Yine de her evin, her yönün, her pencerenin, her sıcaklığın vs. farklı formüller getirebileceğini not ederek.

Gönderdiğim resimleri şu anki evimde çektim ancak bu çiçek dalının ve yeni rizomun oluşması eski evimde meydana geldi. Ordaki koşulları anlatayım.

Aşağı yukarı doğuya bakan ama önünde binalar olduğu için direkt güneş almayan, ancak öğlene kadar yeterince ışık alan kapalı bir balkonda bakıyordum. Cam kenarında bir rafta duruyordu. Bu balkon odadan çaldığı bir miktar ısıya rağmen kışın geceleri epey serin olabiliyordu. 11-12 derece belki. Gündüzleri de arada bir çalışan, hava üflemeli küçücük bir ısıtıcı desteğine rağmen evin içine göre yine daha serindi. Ama herhalde kış öncesinde de aynı yerde olduğunda havalar yavaş yavaş soğurken bitki de oraya uyum sağladı.

Kışın ortalama 3 günde bir (sphagnumun kurumasına göre) sabahleyin tüm kütüğü ve kökleri tamamen ıslatacak şekilde su spreyliyordum. Haftada bir de dengeli besinli su ile yapraklara ve köklere yine sprey. Baharda sphagnumun ve köklerin kuruma hızı rahatsız etti ve altına bir miktar sphagnum serdiğim plastik bir kabın içine oturttum. Spreylenen su dipteki sphagnumca da biraz emiliyor ve ortam daha nemli kalıyordu. Yine de yaza doğru nerdeyse her sabah spreylemeye başladım. Bir iki kez kütüğü su dolu kaba soktuğum da oldu ama o kadar az sayıda ki, sonuca etkisi belki hiç olmayabilir. Bu arada besin ise haftada 1 olarak aynı şekilde kaldı. Yalnız rizom çıkmaya başlayınca arada dengeli besinin yerine azot ağırlıklı besini de kullanır oldum. Ancak çiçek oluşumu da eşzamanlı meydana geldiğinden dengeli besin yine de en iyi çözüm gibi.

Yazın tatil olayı biraz dert yalnız. 2-3 günden fazla susuz kalması problem olacağından komşu/arkadaş desteği almak gerekiyor. Forumda okuduğum bir başlık vardı sulama sistemi kurmakla ilgili. Oradan esinlenerek hayatı biraz kolaylaştırmak için bir düzenek yapma düşüncem var ancak henüz el atamadım.

Ent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön