View Single Post
Eski 20-07-2009, 12:00   #192
izzeterisen
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
izzeterisen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: Muğla-Ortaca
Mesajlar: 1,316
koltuk alma:
Sırık domateslerin tek gövde halinde büyütülmeleri gerekir. Yaprağın gövdeye bağlandığı yerden (koltuk) çıkan sürgünler 4-5 cm. olunca boşuna enerji harcamasını önlemek amacıyla temizlenir. Koltuklar küçükken, sabahları gevrekken alınmalıdır. Havaların serin gittiği aylarda haftada bir, nisan-mayıs aylarında ise iki defa alınmalıdır. Zayıf büyüyen bitkilerde geç alınmalıdır. Böylece yaprak yüzeyi arttırılıp meyve kalitesi ve miktarı artırılabilir. Budamanın sabah yapılması daha doğru olur. Çünkü bitki bünyesi serttir. sürgünlerin kırılması kolay olur. Koltuk alma baş ve işaret parmaklarının hareketi ile yapılır. Koltuk almada geç kalınmamalıdır. Bitki enerjisini koltukların gelişmesi için harcar. Uzun ve kalın halde bulunan koltukların kopartılması halinde kabuk sıyrılabilir, gövde üzerinde büyük yaralar açılır. Bu sürgünler keskin bir bıçakla kesilmelidir. Büyük yaraların kapanması geç olur. Koltukların daha küçük iken alınmaları halinde koltuk gözleri gelişmesinin tamamlamadığından yeni koltuk gelişmesi beklenmelidir. Eğer serada koltuk(filiz) alma ile bulaşabilecek hastalık varsa, bu gibi hastalıklı bitkilerde en son koltuk alma yapılmalıdır.

Yaprak alma :
Domates 1,2 m. boylandığında fotosentez ve transpirasyon için en yüksek oranda yaprak alanına ulaşır. bitki boyu 1,2m'yi aştığı zaman alttaki yapraklar düzenli bir şekilde alınabilir. Yaprak alınmada ilk önce hasadı tamamlanmış veya hasada gelmiş meyveli ilk salkıma kadarki yapraklar alınır. Yaşlı ve hastalıklı özelliğini kaybetmiş, yere değen ,birbirine gölge yapan, bitkinin havalanmasına engel olan yaprakları alınır. Ayrıca çok kuvvetli büyüyen bitkilerde her bitkiden 1-2 yaprak alınır. Yaprak mahmuz bırakılmadan, yaprak sapının gövdeye birleştiği yerden alınır. Yaprak sapı gövdeye doğru yatırılır ve sonra geriye doğru kanırtılarak gövdeden koparılır.

Domateslerinizde zararlı sorunu var. Zararlı sorunu olan yaprakları (altta) temizlemeniz iyi olur diye düşünüyorum.

ayrca bitkileriniz çok sık. Aynı durumda bitki sayısını en azından yarıya düşürürseniz her şeyin daha iyiye gittiğini göreceksiniz.

izzeterisen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön