View Single Post
Eski 18-07-2009, 00:58   #115
MeyveliTepe
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Oğuz bey,
Bir kullanıcı olarak ben sizin ürününüz için soruyorum zaten. "Bunu ben üretiyorum, öyle diyorsam öyledir" ifadesi malesef memleket kültüründe geçer bir akçe olabilir. Fakat söylenen her şeyin mesnedini arayanlar da var ne yazık ki. Başka başlıklarda ruhsattı, tescildi, yurt içiydi, dışıydı vs. yaklaşımınızla bu biribirine pek uymadı.

Ürününüz gübre tescilli. Görebildiğim tek ruhsat da Bulgaristan'ın vermiş olduğu biber hastalığı ile ilgili fungusit ruhsatı. Sadece bunlara bakarak kullanılmış olsaydı bitki besini olarak ya da biberlerdeki kök boğazı yanıklığı için kullanılmış olurdu.

Her ne kadar sizin de sık sık vurguladığınız gibi strain'i farklı da olsa, ürününüzdeki bakteri familyasından oluşan kolonilerin bitki kök gelişimine katkısı (kendi başına bir gübre olmamakla birlikte), genel olarak mantar baskılayıcı özelliği (bu arada mikorizalara etkisini merak ettim) uluslararası literatürde mevcut. Bu sebeple de doğru yerde ve doğru zamanda kullanılmasını kişisel olarak desteklediğim bir ürün.

Fakat iki nokta var ki, düşündürücü. Birincisi, ürünün literatürde başta strain'ler için dahi yer almayan gayeler için kullanımının gayri resmi önerilmesi (şaka da olsa egzamaya kadar vardı). Bu ürünün funguslara göre çok daha karmaşık bir organizmaya sahip böcekler, larvalar, sinekler, kelebeklere karşı da etkili olduğunu iddia etmek için bunu destekleyecek araştırmaların yapılmış olması ve belgelenmesi gerekir. Kendi adıma, illa Türkiye ruhsatı olsun da demiyorum. Ciddi bir Avrupa veya ABD organizasyonunun verdiği ruhsat da olur. Ancak bunlar olmadan söylenenler iddiadan ibaret kalır. Bu anlamda, Halil beyin zeytin güvesine karşı ürününüzü tescillemiş olması da bence söz konusu olamaz. Halil bey "bionem kullandım, zeytin güvelerini öldürdüm" gibi bir tesbit yapmışmıydı hatırlamıyorum. Böyle bir izlenimi olmuş olsaydı dahi, kabul gören ve işin usulüne göre yapılmış ölçüm, sayım,kontrol vb. olmadıkça bu anlamlı bir sonuçtur denemez. Aslında bunu yazmama bile gerek yoktu zira çok benzerini siz başka ürünler için yazıyorsunuz zaten.

İkincisi, ürününüzün hemen her şeyle antagonist olduğunu söylüyorsunuz. Buna en son kaolin kili gibi, suda çözünmeyen, her türlü mikro, makro canlı için nötr olup ne iyi ne de kötü etkisi olan bir madde için, net olarak ve hemen söylediniz. Oysa, ürününüzdeki bakteri familyasının başka bakteri ve funguslara antagonist olup olmadığı hakkında ayrı ayrı testler yapılıp makaleler yayınlanıyor. Bu testler hem birlikte kullanılabilirliği ortaya çıkaryor hem de ürünlerin etkileri belirlenmiş oluyor. Bionem ile ilgili bir kaç taneyi siz de yayınladınız nitekim.

Sonuçta, birinci ve ikinciyi yanyana getirdiğinizde, bionem akla gelecek, tek hücreli, çok hücreli, basit veya kompleks her zararlıyı yok eden bir gübredir ve kesinlikle sadece ve sadece bionem kullanın başka hiç bir şey kullanmayın gibi bir mesaj vermiş oluyorsunuz. Kulağa da oldukça hoş geliyor. Keşke gerçek olsaydı.

Öte yandan, ruhsatlar, tesciller, onaylar, daha önemlisi ilgili saha araştırmaları ve bunların sonuç makalelerine göre hangi durumda ne kullanmalı kararı vermek gerektiğine inanıyorum. Fakat bir üst paragrafta yazdığım yaklaşım oldukça çelişkili. Başka bir başlıkta bolca tartışılanı ve eleştirilen ürünün durumuyla, gariptir yine sahibinin eliyle, paralellik arzeder duruma geliyor, ki bu üzücü.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön