View Single Post
Eski 16-07-2009, 22:52   #106
MeyveliTepe
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Arkadaşlar,
Zeytin zararlıları ile mücadelede yeni bir safhaya giriyoruz. Güneydeki arkadaşlar muhtemelen çoktan girdiler bile.

Tuzaklarda zeytin sineği görmeye başladım. Çok dikkatli baktığımda yapraklara konduklarını ve uçtuklarını da izleyebiliyorum. Çok çevik bir yaratık. Uçuşunu göremiyorsunuz bile. Bir bakıyorsunuz konmuş, gözünüzü ayırmadan bakıyorsunuz ve birden yok oluyor. Müthiş hızlı.

Kaolin kilini uyguluyoruz. Bir kez çok şiddetli dolu ve yağmurda yıkandı. Bu haftaki yağmurlarda da biraz sıyrıldı. Bu hafta sonu takviye yapmak gerekecek.

Bu arada zehirli "yem kısmi ilaçlama" için hazırlık yapıyorum. İcap ederse kullanacağım. Bu, şu demek. İçinde sinekleri öldürecek miktarda, sineklere toksit madde (spinosad) bulunan, sinekleri cezbeden yem hazırlanıyor ve her ağacın küçük bir bölümüne (takriben yarım metre kare), epey iri damlalar halinde tek ve küçük bir atış yapılıp bırakılıyor. Sinekler, bu cezbedici damlalara geliyor, tadına bakıyor ve spinosad'ın sinir sistemlerini bozucu etkisi sayesinde sizlere ömür oluyorlar.

ABD'de bu yem içine spinosad katılmış halde hazır satılıyor (GF-120). Türkiyede yok. Fakat içeriğinde yüksek dozda spinpsad bulunan Laser isimli ilaç var. Amacım, gerektiğinde Laser'deki spinosad'dan yararlanarak GF-120 benzeri bir karışım üretebilmek.

Bunun için ihtiyaç duyulan, zeytin sineklerini cezbedecek bir yem karışımı hazırlamak. Epey araştırdım. Muhtelif tarifler var. En uygulanabilir olanı şöyle. Bir miktar klorsuz suda şeker ve maya (kuru ekmek mayası) eritiliyor. Bir kaç saat mayanın üremesi ve beslenmesi için bekleniyor. Biraz buğday unu da eklenebilir. Sonra, biraz amonyak eklenip, küçük bir doz (GF-120'nin dozuna gelecek şekilde) spinpsad ekleyip karıştırarak uygulamak.

Yazdığım gibi, bu uygulamayı yedekte tutuyorum. Muhtemelen de ısının azalıp zeytin sineğinin iyice aktifleşeceği Eylüle kadar uygulamayacağım. Ancak, bu sinekleri cezbedecek yem tarifini de tartışmaya açmak istiyorum.

Sarı tuzaklar irili ufaklı binlerce yaratıkla doldu. Bunların içinden zeytin sineklerini ayırd etmek çok zor. Bu sebeple, bu hafta olipe'leri de hazırlamaya başlıyorum.

İngilizce takip edebilen arkadaşlar için kolay anlaşılır bir özet. Kaliforniya üniversitesinden Paul Vossen yazmış. (Google translator ile nasıl görünüyor diye baktım. Malesef berbat.)

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön